1 Aprilie – Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools’ Day), este marcată, în fiecare an, pe 1 aprilie.

Publicat de Lica Simona, 1 aprilie 2025, 10:02
Din timpuri străvechi, popoare din Europa au celebrat Anul Nou în jurul datei echinocțiului de primăvară, însă noile calendare stabileau data de 1 ianuarie ca primă zi a anului. Cei care uitau de schimbare au devenit victime ale glumelor sau farselor, fiind etichetați drept nebuni, de unde și denumirea de ‘Ziua nebunilor’, conform www.timeanddate.co.
Ziua păcălelilor s-a răspândit în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea. Aici farsele ”Fool’s Day” – se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el ”April Fool”. În Franța, Belgia, Olanda, Italia și zonele unde se vorbește franceza din Canada și Elveția, tradiția de 1 aprilie este cunoscută ca ”Poisson d’Avril” (”pește de aprilie”), arată https://www.history.com/.
În era tehnologiei, se investește efort pentru crearea de farse elaborate de Ziua păcălelilor. De-a lungul istoriei, au existat farse memorabile, care au păcălit milioane de oameni.
În 1957, opt milioane de telespectatori au urmărit la BBC un reportaj despre „recolta de spaghete din Elveția”, care prezenta oameni culegând fire de spaghete din copaci și arbuști, în regiunea Ticino, lângă granița cu Italia. BBC explica, atunci, că o iarnă neobișnuit de caldă a dus la o „recoltă excepțional de bogată de spaghete”. Mulți britanici au sunat la BBC, pentru a afla cum își pot achiziționa astfel de copaci, iar raspunsul primit a fost să „pună o ramură de spaghete într-o conservă de sos de roșii”.
În 1980, BBC World Service a anunțat că celebrul ceas Big Ben va fi modernizat. Postul de radio a informat ascultătorii că acesta va deveni digital și va fi redenumit „Digital Dave”. Noua versiune urma să emită și un buletin de știri, de cinci minute, în fiecare seară. În plus, bătăile clopotului urmau să fie înlocuite cu bip-uri. Mulți ascultători au sunat pentru a-și exprima indignarea.
În 1976, renumitul astronom Patrick Moore a anunțat la radio că, din cauza unei alinieri rare a planetelor Pluto și Jupiter, Pământul va experimenta o modificare a forțelor gravitaționale, în acea dimineață, permițând oamenilor să plutească în aer. La ora 9.47, Moore a instruit ascultătorii să „sară acum!”. În câteva minute, au început să sune oameni, care spuneau că au simțit efectul Jupiter-Pluto. O persoană a susținut că ea și alți 11 prieteni au „plutit ușor prin cameră”.
Una dintre cele mai îndrăznețe farse a fost falsa erupție a vulcanului Mount Edgecumbe din Alaska, în 1974. Oliver „Porky” Bickar, un tăietor de lemne local, a colectat 70 de anvelope, pe care le-a depozitat într-un hangar, așteptând condițiile meteo potrivite. În ziua respectivă, Bickar a folosit un elicopter, pentru a depune anvelopele în craterul vulcanului. Le-a stropit cu combustibil și le-a dat foc, provocând un nor gros de fum. Localnicii s-au grăbit pe străzi, temându-se că vulcanul inactiv de mult timp va erupe. Deși poliția și pompierii știau de farsă, Bickar uitase să informeze Garda de Coastă. Când au survolat zona, în loc de lavă topită, au văzut anvelopele arzând, înconjurate de litere uriașe, care spuneau „PĂCĂLEALĂ DE 1 APRILIE”.