1 milion de români diagnosticați cu depresie
Publicat de Cosmin Meca, 19 august 2017, 15:00
Studii medicale desfăşurate în rândul pacienţilor cu boli cronice au arătat că depresia influenţează negativ evoluţia acestora.
În România, în 2015, au fost înregistrate aproape 1 milion de cazuri de depresie. Prevalenţa depresiei este aproape egală cu cea a cancerului (5% din populație).
Rapoartele Uniunii Europene cataloghează depresia netratată sau nediagnosticată ca factor major de risc în bolile cronice, agravând starea pacientului şi contribuind direct la creşterea ratei de mortalitate. Aceleaşi rapoarte menţionează că depresia creşte cu 50% costurile tratării unor astfel de boli.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Mentală din SUA, care reunește 27 de institute din profil de pe continentul Nord American:
– Depresia este o boală reală,
– Depresia afectează oamenii în moduri diferite,
– Depresia este tratabilă.
Cu toții avem momente de tristețe. Este o reacție normală la momente dificile din viață și, de obicei, trece în puțin timp.
Dar când starea persistă pe perioade lungi de timp, persoana în cauză poate avea depresie, iar starea ei interferează cu viața cotidiană și cu funcționarea normală. Doctorii numesc această afecțiune „tulburare depresivă” sau „depresie clinică”. Este o boală reală, atrage atenția Institutul Național de Sănătate Mentală. Nu este un semn al slăbiciunii unei persoane sau al unui defect de caracter. Nu poți să scapi de depresia clinică. Majoritatea persoanelor care suferă de depresie au nevoie de tratament pentru a se îmbunătăți.
Tristețea prelungită este doar o mică parte a depresiei. Unii oameni cu depresie pot să nu simtă deloc tristețea. Sunt multe alte simptome, inclusiv cele fizice. Dacă ați avut oricare dintre următoarele semne și simptome timp de cel puțin 2 săptămâni, este posibil să suferiți de depresie și trebuie să mergeți urgent la medic:
– Tristețe persistentă, anxietate sau stare de „gol” sufletesc;
– Lipsa de speranță, pesimism;
– Sentimente puternice de vinovăție, atunci când te simți fără valoare, neajutorat;
– Pierderea interesului față hobby-uri și alte activități;
– Energie scăzută, oboseală;
– Dificultatea de concentrare, probleme de memorie, dificultăți în luarea unor decizii;
– Insomnii, lipsă de somn sau, din contră, atunci când dormi prea mult;
– Modificări ale apetitului și / sau greutății;
– Gânduri de moarte sau sinucidere, tentative de sinucidere;
– Neliniște, iritabilitate.
Bolile cardiovasculare apar de 1,6 ori mai des în rândul persoanelor cu depresie faţă de persoanele care nu prezintă simptome depresive.
Sursa: evz.ro