Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

10 carti pe care trebuie sa le citesti vara asta

Radio România Oltenia
Foto: Woman lying in a hammock on the beach and enjoying a book reading

Publicat de Cosmin Meca, 14 august 2015, 07:45

Cele mai frumoase cărţi se citesc pe plajă, vara, la soare, pe şezlong. Iubirea, aventurile, poveştile emoţionante, lumile paralele se potrivesc cel mai bine cu acele câteva zile de vacanţă în care te desprinzi de toate şi evadezi la mare. Ziarul Adevărul a pregătit un top cu zece recomandări pentru vacanţa 2015.

„Numărul zero”, de Umberto Eco

Romanul lui Umberto Eco, „Numărul zero”, publicat la Editura Polirom este o lectură care va satisface toate gusturile: dragoste, aventură, conspiraţii, Italia sfârşitului de secol 20 şi scriitură marca Umberto Eco… În anii ’90, un om de afaceri dubios strânge un grup de ziarişti pentru a pregăti un număr de probă – numărul zero – al unui cotidian dedicat mai puţin informării publicului, cât şantajului şi discreditărilor. Unul dintre redactori, cu vizibile tendinţe paranoice, se învârte printr-un Milano halucinant şi reconstituie istoria celor cincizeci de ani trecuţi de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, pornind de la un plan urzit în jurul cadavrului terciuit al unui fals Mussolini. O atmosferă de conspiratie învaluie totul, sunt invocate Operaţiunea Gladio, loja masonică Propaganda Due, asasinatul papei Ioan Paul I, lovitura de stat a lui Junio Valerio Borghese, CIA etc. Apoi, pe cea mai strâmtă şi rău famată străduţă din Milano, este descoperit un cadavru, iar între cei doi protagonişti – un scriitor-fantomă falit şi o jurnalistă nevoită să lucreze în presa mondenă pentru a-şi ajuta familia – se naşte o poveste de dragoste.

„Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry”, de Gabrielle Zevin

„Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry”, de Gabrielle Zevin, publicat de Editura Nemira, este cea mai potrivită alegere pentru cei care vor să citească o poveste emoţionantă de dragoste şi nu numai, o carte pe care nu o poţi lăsa din mână, scrisă cu mult umor. Povestea lui A.J. Fikry, librarul ursuz din Insula Alice, care-şi pierde soţia într-un accident şi din acel moment se străduieşte să-şi cam încheie socotelile cu viaţa, este povestea unui om salvat de o carte. Sau, mai bine zis, de un exemplar rar şi scump al poemului „Tamerlane” al lui Edgar Allan Poe, care într-o zi dispare de la el din apartament. Este exemplificarea romanţată a felului în care o întâmplare care pare să-ţi afecteze viaţa profund negativ se transformă, de fapt, într-un ajutor divin. Căci dispariţia cărţii al cărei mister se va rezolva doar în final aduce cu sine, printr-o înlănţuire stranie, o schimbare esenţială: un bebeluş abandonat în librăria lui austeră din Insula Alice. Fetiţa abandonată de o mamă care se sinucide în apele care înconjoară insula va fi marele dar al vieţii lui A.J. Fikry.

„Cele patruzeci de legi ale iubirii“, de Elif Shafak

„Cele patruzeci de legi ale iubirii”, de Elif Shafak, autoarea celebrului bestseller „Bastarda Istanbulului”. O poveste ca un labirint despre o legătură spirituală din alt secol suprapusă peste o alta din lumea noastră… Şi parfumul Orientului. Viaţa Ellei Rubinstein, o mamă casnică şi o soţie nefericită din suburbiile Bostonului zilelor noastre, se schimbă din temelii când, la aproape patruzeci de ani, se angajează la o agenţie literară unde i se cere să scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut. Astfel descoperă povestea fascinantei legături spirituale dintre faimosul poet persan Rumi şi dervişul sufit Shams din Tabrīz, astfel cunoaşte forţa eliberatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni şi care îl va schimba curând şi pe al ei: între Ella şi Aziz Zahara, autorul romanului, începe un schimb epistolar, apoi se înfiripă o minunată poveste de dragoste. O apologie a iubirii, privită în multiplele sale ipostaze, romanul punctează  cu subtilitate diferenţele dintre religie şi spiritualitate, dintre datorie şi iubire.

„Insula de sub mare“, de Isabel Allende

Romanul lui Isabel Allende, „Insula de sub mare”, apărut la Humanitas, este foarte potrivit cu peisajul, marea, soarele, plaja… Numai că Insula spre care se îndreaptă Zarité Sedella pentru ea se anunţă o închisoare, deşi privită de pe puntea corabiei, în mijlocul apelor tropicale, insula Saint-Domingue oferă iluzia unui paradis. Munţii ei înalţi sunt acoperiţi de verdeaţă, câmpiile ei fertile sunt pline de roade. Dar, odată ce pune piciorul pe uscat, călătorul descoperă că pentru unii colonia franceză este un infern. Zarité Sedella pare sortită unei vieţi de supunere tăcută şi nefericire. S-a născut sclavă şi, pentru că este sclavă, copiii ei nu îi aparţin, ci sunt o marfă de care stăpânii dispun cum vor. Pentru că este sclavă, nu îi este îngăduit să simtă, să vorbească, să gândească. Şi totuşi, frumoasa mulatră va şti să-şi croiască în Lumea Nouă un drum spre fericire şi libertate, în pofida tuturor uraganelor istoriei care mătură la sfârşitul secolului al XVIII-lea Europa şi Americile.

„Fata din tren“, de Paula Hawkins

„Fata din tren” de Paula Hawkins, publicat la Editura Trei, este un thriller potrivit pentru cei care gustă suspansul. Povestea pare simplă şi banală: Rachel merge în fiecare dimineaţă cu acelaşi tren. Ştie că va aştepta la acelaşi semnal defect, timp în care va urmări ritualul de dimineaţă al unui cuplu ce locuieşte într-o casă de lângă calea ferată. I-a botezat „Jess şi Jason” şi viaţa lor i se pare perfectă. Dar într-o zi echilibrul se tulbură. Fata vede ceva ce o şochează. Totul se schimbă şi Rachel are şansa de a lua parte la vieţile pe care le-a observat doar de pe margine.

„Lumea de gheaţă şi foc“, de George R.R. Martin, Elio M. Garcia Jr. şi Linda Antonsson

„Lumea de gheaţă şi foc”, de George R.R. Martin, Elio M. García Jr. şi Linda Antonsson, volum publicat la Editura Nemira, este o lectură obligatorie pentru toţi pasionaţii seriei „Cântec de gheaţă şi foc”, cea mai iubită saga fantasy a zilelor noastre. „Lumea de gheaţă şi foc” este un album cu ilustraţii fantastice, care prezintă ampla istorie a celor Şapte Regate şi a Westerosului. În el veţi descoperi imagini vii ale luptelor legendare, ale rivalităţilor înverşunate şi ale revoltelor îndrăzneţe care au pus în mişcare întâmplări din „Cântec de gheaţă şi foc”, precum şi informaţii noi despre trecutul personajelor din Urzeala Tronurilor.

„Despre ce vorbim când vorbim despre iubire“, de Raymond Carver

„Despre ce vorbim când vorbim despre iubire”, de Raymond Carver, publicată la Editura Polirom, este nu numai cartea datorită careia autorul a devenit faimos, ci şi unul dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate titluri publicate în cea de-a doua jumătate a secolului XX. Volumul conţine şaptesprezece nuvele, poveşti despre oameni fără casă, someri şi tot felul de ciudaţi, oameni obişnuiţi pe care căldura scriitorului îi face „transparenţi”. Pentru Raymond Carver, America este un Turn Babel multiplicat la infinit de un Cehov din Oregon, este un loc pentru supravieţuitori, un loc al poveştilor, o lume care, de fapt, este cea în care ne învârtim în fiecare zi.

„Mesagerul“, de Markus Zusak

„Mesagerul”  lui Markus Zusak, publicat la Editura RAO, este o alegere bună pentru cei care vor puţin mister, puţin umor şi o poveste frumoasă. Ed Kennedy este şofer de taxi, jucător prost de cărţi şi nepriceput la sex. Locuieşte într-o cocioabă, împarte cafeaua cu câinele său, Portarul, şi e îngrozitor de îndrăgostit de Audrey. Viaţa lui este marcată de o rutină paşnică şi de incompetenţă, asta până când nimereşte din greşeală în plin jaf bancar. Atunci apare şi şansa lui. În momentul când Ed devine mesagerul. Alege să se implice, îşi face traseul prin oraş, ajutând sau rănind (când e cazul) până când mai rămâne o singură întrebare. Cine se află în spatele misiunii lui Ed?

„Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă“, de Tomas Zmeskal

„Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă”, de Tomas Zmeskal, publicat la Editura Curtea Veche, a fost considerat la momentul apariţiei lui un adevărat fenomen. Ce-ar putea avea în comun saga unei familii din Cehoslovacia comunistă, clonarea lui Hitler, muzica lui Haydn, organizarea expoziţiilor universale la Praga, un jefuit ce coalizează cu jefuitorul în noaptea invaziei din 1968, crapul de Crăciun şi străvechea civilizaţie a hitiţilor? Răspunsul îl veţi afla citindu-l. Un singur indiciu: romanul este o înduioşătoare cronică a unei complicate poveşti de dragoste şi o meditaţie asupra ororior războiului şi a mutaţiilor profunde pe care un regim opresiv şi totalitar le poate produce în mentalul unui popor.

„Lumea de orez“, de Su Tong

„Lumea de orez” a lui Su Tong, roman publicat la Editura Humanitas, ultima dintre recomandările Adevărul din categoria cărţi de citit pe plajă, propune o poveste dintr-un alt univers, care merită descoperit. Este lumea lui Cinci-Dragoni, un tânăr care caută refugiu din calea apelor într-o prăvălie de orez aflată la periferia unui oraş din sudul Chinei. La fel ca multe dintre personajele acestui univers aflat mereu pe punctul de a se prăbuşi, Cinci-Dragoni găseşte în orez – în acumularea, consumul şi fetişizarea acestuia – singurul ţel al existenţei. Su Tong surprinde exuberanţa şi mai ales violenţa care însoţesc pas cu pas transformarea lui Cinci-Dragoni în stăpân şi apoi în victimă a insaţiabilelor sale dorinţe.

IntenCity începe, azi, la Craiova | AUDIO
Evenimente vineri, 28 iunie 2024, 15:39

IntenCity începe, azi, la Craiova | AUDIO

Craiova se pregatește intens pentru cea de-a 3-a ediție a festivalului Intencity, care va începe, în aceasta seară, la Craiova, și care promite...

IntenCity începe, azi, la Craiova | AUDIO
6 iunie 2024: Radio România Oltenia – Craiova împlinește 70 de ani de existență
Evenimente miercuri, 5 iunie 2024, 11:02

6 iunie 2024: Radio România Oltenia – Craiova împlinește 70 de ani de existență

...

6 iunie 2024: Radio România Oltenia – Craiova împlinește 70 de ani de existență
Festivalul Internațional Shakespeare, sub semnul artei lui Robert Lepage: ”Hamlet, prințul Danemarcei”
Evenimente sâmbătă, 25 mai 2024, 09:54

Festivalul Internațional Shakespeare, sub semnul artei lui Robert Lepage: ”Hamlet, prințul Danemarcei”

...

Festivalul Internațional Shakespeare, sub semnul artei lui Robert Lepage: ”Hamlet, prințul Danemarcei”
Festivalul Internațional Shakespeare: Fiecare zi, o nouă surpriză!
Evenimente marți, 21 mai 2024, 14:41

Festivalul Internațional Shakespeare: Fiecare zi, o nouă surpriză!

...

Festivalul Internațional Shakespeare: Fiecare zi, o nouă surpriză!
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 13:29

Premieră la Național: ”Două povești de amor”, în regia lui Mircea Cornișteanu

...

Premieră la Național: ”Două povești de amor”, în regia lui Mircea Cornișteanu
Evenimente joi, 11 aprilie 2024, 13:59

Shakespeare Dimensions, o experiență unică, în România – în premieră, la Festivalul Internațional Shakespeare Craiova

...

Shakespeare Dimensions, o experiență unică, în România – în premieră, la Festivalul Internațional Shakespeare Craiova
Evenimente duminică, 7 aprilie 2024, 20:21

Băilești: A fost inaugurată Casa Memorială ”Amza Pellea” (galerie foto)

...

Băilești: A fost inaugurată Casa Memorială ”Amza Pellea” (galerie foto)
Evenimente sâmbătă, 6 aprilie 2024, 17:48

7 aprilie: Ziua de naștere a marelui Amza Pellea. Se inaugurează Casa Memorială ”Amza Pellea” din Băilești

...

7 aprilie: Ziua de naștere a marelui Amza Pellea. Se inaugurează Casa Memorială ”Amza Pellea” din Băilești