100 de ani de la naşterea inventatorului puştii de asalt
Publicat de Cosmin Meca, 10 noiembrie 2019, 11:00
Rusia celebrează o sută de ani de la naşterea lui Mihail Kalaşnikov, un simplu soldat sovietic care visa să devină poet, proiectantul celebrei puşti de asalt care îi poartă numele, cea mai cunoscută armă din lume, înzestrată cu calităţi inegalabile: indestructibilă, uşoară şi simplu de manevrat, scrie AFP.
Cu această ocazie, Moscova găzduieşte colecţia muzeului Kalaşnikov din oraşul Ijevsk (Munţii Ural), oraşul natal al inginerului şi sediul uzinei care îi poartă numele. Expoziţia „Kalaşnikov. Soldat. Constructor. Legendă” va fi apoi prezentată în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.
Decedat la 23 decembrie 2013, Kalaşnikov s-a născut la 10 noiembrie 1919 şi a fost cel de-al 17-lea dintre cei 19 copii ai unei familii de ţărani din Altai. A fost rănit pe când conducea un vehicul de asalt în 1941, iar în perioada de convalescenţă începe să proiecteze celebra armă, impresionat de arsenalul german văzut pe câmpul de luptă.
După ce iniţial a înregistrat un eşec la un concurs din cadrul armatei, „Avtomat Kalaşnikova 1947” se impune şi este integrat în arsenalul soldaţilor sovietici. Până în prezent, Kalaşnikov-ul a fost produs în peste 100 de milioane de exemplare, face parte din dotarea a circa 50 de armate naţionale, iar simbolul său decorează drapelul Mozambicului.
Fabricată în toată lumea, AK-47 devine arma forţelor de gherilă, a teroriştilor, a dictatorilor, a atacurilor armate din şcolile americane. Atât de simplă, încât poate fi folosită şi de copiii-soldaţi. Este arma braconierilor şi a paznicilor din rezervaţiile africane.
Cu puţin timp înaintea morţii, Mihail Kalaşnikov şi-a exprimat regretul: „Durerea mea este insuportabilă.”, i-a scris acesta liderului bisericii ruse. „Dacă arma mea a luat viaţa oamenilor (…) înseamnă că sunt vinovat?”
În prezent, grupul Kalaşnikov (denumit aşa din 2013) produce 95% dintre armele uşoare din Rusia şi exportă în 27 de ţări. Celebra armă a ajuns la cea de-a cincea generaţie. (agerpres.ro) Sursa foto: amikamoda.ru/ro.