11.11.1918, ora 11.00
Publicat de Alin Cirtina, 11 noiembrie 2016, 08:00
11.11.1918, ora 11. La Compiègne, în apropierea Parisului, se semna, într-un vagon de tren 2419 D, armistițiul între puterile Antantei şi Germania şi încetau ostilităţatile pe frontul de vest.
Era sfârşitul, simbolic, al Primul Război Mondial. Pacea avea să vină prin tratatele semnate în lunile care au urmat, iar deciziile şi acţiunile de atunci au avut consecinţe globale, resimţite şi astăzi, de la la politicile Uniunii Europene, la conflictele din Orientul Mijlociu.
Armistitiul a fost semnat dimineata între aliati si germani. Pe front, trompetii urcati pe parapete suna din toate puterile: „Încetati focul, Desteptarea, sau La drapel”. În fata, în transeele germane se simte usurarea.Pentru prima oara, în cei patru ani, francezii si germanii se pot privi fara a se împusca.
În Franța, la ora 11, clopotele rasunau. Nimeni nu manifesta îngrijorare sau nerabdare, însa toata lumea asteapta un semnal. Primii sunt informati redactorii jurnalelor si directorii de banci. Multimea asteapta o confirmare vizuala. Catre ora 10, apar afise pe toate fatadele sediilor ziarelor Echo de Paris, Gaulois si Matin.
În acest moment lumea se dezlantuie. Sunt trase 1.200 de salve de tun si toate clopotele încep sa bata ca în dimineata de Paste. Orasul se umple de drapele si trecatorii îsi transmit unul altuia vestea cea mare. Bucuria tuturor este imensa. Uzinele si atelierele se golesc, la fel si scolile sau magazinele. Toata lumea se afla în strada. Tobele bat, trompetele suna, toata lumea cânta Marseilleza: „Ziua gloriei a sosit!” Lumea se îmbratiseaza pe strazi, balcoanele încep sa fie pavoazate cu drapele.Bucuria se prelungeste pâna târziu în noapte si parizienii merg la culcare cu zâmbetul pe buze.
La 11 noiembrie 1918, ora11, a încetat focul pe frontul de vest, dar starea de război a persistat pentru încă şapte luni, pacea fiind instalată prin semnarea la 28 iunie 1919 a Tratatului de la Versailles, cu Germania, şi a următoarelor tratate cu Austria, Ungaria, Bulgaria şi Imperiul Otoman.
Sursă foto: stiri.tvr.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.