11 iunie – Ziua Mondiala a Papusilor
Publicat de Cosmin Meca, 11 iunie 2017, 11:49
Sărbătorită în fiecare an în a doua zi de sâmbătă din iunie, Ziua Mondială a Păpuşilor dă un mesaj universal de dragoste şi fericire, sub logo-ul Dăruiţi o păpuşă!
Ziua Mondială a Păpuşilor a fost creată în 14 iunie 1986, la iniţiativa americancei Mildred Seeley, o încântătoare doamnă de aproape 70 de ani dintr-un mic oraş al Arizonei, pasionată colecţionară şi autoarea multor cărţi dedicate păpuşilor, informeaza stiri.tvr.ro
Nu vizitase niciodată ţările unde erau făcute păpuşile pe care le avea, dar cu pasiune a construit o adevărată reţea internaţională a iubitorilor de păpuşi, a fondat Breasla Artizanilor de Păpuşi de Porţelan, a editat o splendidă revistă dedicată păpuşilor şi a adunat o colecţie de mare clasă, care i-a adus faima mondială.
Logo-ul zilei a fost creat de artistul Boots Tyner şi reprezintă o fetiţă cu o păpuşă de porţelan în braţe, darul său, ca simbol al importanţei şi semnificaţiei acestei jucării în viaţa fiecărui copil, mic sau mare.
În Roma antică păpușile erau făcute din cârpe, lut, lemn sau fildeş şi s-au găsit dovezi că, aşa ca şi astăzi, fetiţele le îmbrăcau după ultima modă.
Tradiţional, păpuşile au fost jucării pentru copii, dar aveau şi semnificaţie spirituală, magică sau religioasă. În unele culturi erau date copiilor după folosirea în ceremonii rituale.
Păpuşa s-a aflat mereu la graniţa dintre joc şi magie, fiind folosite de vrăjitoare ca talismane pentru noroc sau ca aducătoare de nenorociri. În Africa, în ţările Americii latine, în Caraibe, păpuşile aveau rol educativ sau pentru a distra, dar erau folosite şi în ritualuri de magie.
În Europa secolului XV au apărut marionetele din lemn, cu păpuşi care reproduceau scena Nativităţii, iar pentru curţile regale şi nobiliare se făceau păpuşi cu ţinute la fel de rafinate ca şi luxul de care erau înconjurate.
În martie 1959 se naşte celebra Barbie, iar 3 ani mai târziu şi perechea sa, Kim. Ideea de a crea o păpuşă care să nu mai semene cu un bebeluş sau cu o fetiţă i-a aparţinut americancei Ruth Handler, soţia co-fondatorului Companiei Matell.
Interesul pentru păpuşi a căpătat şi alte noi dimensiuni. Sunt colecţii celebre, cum este şi cea de păpuşi de porţelan a doamnei Mildred Seeley, răspunzătoare de existenţa Zilei Păpuşilor, sau cele ale unor oameni de artă.
Păpușile au un loc rezervat în multe muzee din lume. Au chiar un întreg muzeu doar al lor în India, la New Delhi.
Sunt păstrate, recondiţionate şi transformate, aşa cum face Sonia Singh, o doamnă din Australia îndrăgostită de păpuşi, care apoi le vinde la licitaţie pentru a ajuta copiii.
Păpuşile rămân însă în primul rând jucării. Sunt primele prietene ale fetiţelor şi de multe ori le trezesc sentimente materne sau le învaţă să fie elegante şi cochete.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.