13 septembrie 1788 – New York devine capitala temporara a SUA
Publicat de Cosmin Meca, 13 septembrie 2016, 14:00
Conventia de la Philadelphia din 1788, al carei rezultat final a fost Constitutia SUA, a desemnat orasul New York drept capitala temporara a SUA. Tot atunci s-a decis ca primul presedinte al tarii sa fie George Washington, care a avut doua mandate, intre 1789 si 1797. Acest „parinte al SUA” a murit in 1799, cu un an inainte ca orasul numit Washington (pe raul Potomac) sa devina capitala permanenta a SUA, in 1800. Si asta pentru ca lucrarile la constructia lui s-au incheiat atunci.
O mai veche traditie americana spunea ca orasul care gazduieste lucrarile Congresului (ramura legislativa a guvernului SUA, cu doua camere: Senat cu 100 membri si Camera Reprezentantilor, cu 435 de membri) sa fie capitala temporara. In consecinta, mai multe orase din SUA se pot lauda ca au fost capitale ale tarii: Philadelphia (unde s-a semnat Declaratia de Independenta, 1776), Baltimore etc. Interesant este ca orasul Lancaster din Maryland a fost capitala o singura zi, la 27 septembrie 1777.
Prima denumire a New York-ului a fost Nouvelle Angoulême, dat de navigatorul Giovanni Verrazzano in 1524 in onoarea regelui Frantei François I (fost duce de Angoulême). Apoi s-a numit Noul Amsterdam (colonie olandeza; liderul ei a cumparat de la indienii bastinasi Lenape insula Manhattan cu o salba de margele valorand 24 dolari!). Olandezii au cedat orasul englezilor, in schimbul micii insule Run (Indonezia) unde se producea nucsoara si alte mirodenii foarte scumpe.
Englezii l-au numit New York, de la regele James II al Angliei, fost duce de York si Albany. Dominat de englezi, New York a devenit, inca din 1790, cel mai mare oras din SUA, devansand Philadelphia. Celebrele cartiere Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens si Staten Island s-au reunit administrativ in 1898.
sursa:revistamagazin.ro