14 focare de trichineloză în 8 judeţe
Publicat de Cosmin Meca, 18 decembrie 2016, 18:00
Autoritatea Naţională şi pentru Siguranţa Alimentelor reia apelul către cetăţeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi.
În ultimele două săptămâni, în urma analizelor efectuate de către centrele județene au fost depistate 14 focare de trichineloză în judeţele Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea.
Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la 9 porci domestici şi 6 porci mistreţi.
Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spiralis.
Potrivit DSVSA Olt, la nivel județean au fost mai multe suspiciuni de trichineloză şi un singur caz de porc infestat cu trichinella spiralis. Carnea infestată a fost pusă sub sechestru şi dirijată către unităţile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deşeurilor. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, medicii veterinară recomandă ca pesoanele respective să nu rişte vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii, deoarece există pericol de îmbolnăvire. Plus de asta, persoanele ale căror animale au fost bolnave vor fi despăgubite de stat la valoarea de piaţă a animalului, cu condiția ca animalul să fie crotaliat.
DSVSA Olt recomandă cumpărarea cărnii de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii sanitari veterinari, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.