14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului: care sunt simptomele pentru diabet?
Publicat de Cosmin Meca, 14 noiembrie 2022, 10:46
14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului, o afecțiune de care suferă la ora actuală 422 de milioane de persoane din întreaga lume. Mai mult, în fiecare an, 1,5 milioane de persoane își pierd viața din cauza diabetului.
Diabetul înseamnă de fapt niveluri crescute de glucoză în sânge, fenomen care, pe termen lung, poate da complicații cardiovasculare, oculare, renale sau la nivelul sistemului nervos.
Diabetul este de tip 1 sau de tip 2. În cazul diabetului de tip 1, pancreasul nu produce insulină sau produce foarte puțină. Cel mai frecvent tip de diabet este cel de tip 2, asociat fie cu rezistența la insulină, fie cu incapacitatea organismului de a produce insulină suficientă.
Diabetul poate fi depistat rapid printr-un simplu test de sânge, denumit evaluarea glicemiei. În funcție de valorile acesteia, există trei categorii de persoane:
- persoane sănătoase: glicemia pe stomacul gol este între 70 și 100 mg/dl;
- persoane în stare de prediabet: glicemia este între 100 și 125 de mg/dl, pe stomacul gol;
- persoane cu diabet; glicemia este de 126 de mg/dl sau mai mare, pe stomacul gol, valoare confirmată după două teste separate.
În mod normal, evaluarea glicemiei ar trebuie făcută regulat la medicul de familie, cel care poate diagnostica un diabet și poate orienta pacientul către medicul diabetolog.
„Medicul de familie ar trebui să țină cont de factorii de risc pe care îi are pacientul de pe lista lui și să testeze pacientul chiar și în lipsa unor simptome de diabet. Mulți pacienți sunt diagnosticați în acest fel, doar prin aceste triaj.
Grăsimea abdominală, greutatea mai mare sau prezența unui diabet gestațional în timpul sarcinii, toate sunt motive pentru care medicul de familie sau orice medic la care ajung pacienții respectivi recomandă evaluarea glicemiei.
Multe persoane cu diabet sunt asimptomatice, nu au niciun simptom și descoperă că au valori crescute ale glicemiei doar în urma unor analize uzuale” spune dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Semne care anunță un diabet
Există câteva simptome care pot anunța un diabet, simptome care ar trebuie să aducă orice persoană la un medic. Acestea sunt:
- setea persistentă;
- urinarea frecventă;
- oboseala extremă;
- scăderea inexplicabilă în greutate;
- vederea încețoșată;
- rănile care se vindecă greu;
- mâncărimile în sferă genitală.
sursa: csid.ro