15 ianuarie: Ziua Culturii Naţionale
Publicat de Cosmin Meca, 15 ianuarie 2017, 08:15
Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie, va fi marcată anul acesta de o serie de evenimente, între care concerte, spectacole de teatru, expoziţii şi lecturi, care vor avea loc atât în ţară, cât şi în străinătate.
În 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Naţionale. Astfel, instituţiile publice şi nu doar acestea organizează evenimente culturale şi artistice pentru a sărbători această zi.
Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie, va fi marcată şi în acest an de reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) din străinătate prin numeroase manifestări culturale, organizate în Austria, Belgia, Canada, China, Franţa, Germania, Italia, Israel, Ducatul de Luxemburg, Republica Moldova, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ungaria.
Unele evenimente marchează atât Ziua Culturii Naţionale, cat si debutul unei serii ample de proiecte menite a marca Centenarul Dinu Lipatti – ambele fiind parte a strategiei Institutului Cultural Roman pentru perioada urmatoare. Programul reuneste concerte, expozitii, spectacole de teatru, evenimente literare, recitaluri de poezie, proiectii de film si conferinte.
Pentru a marca Ziua Culturii Romane, dar si aniversarea a 100 de ani de la nasterea pianistului si compozitorului Dinu Lipatti, Institutul Cultural Roman de la Viena va organiza, la 15 ianuarie, conferinta in limba engleza „Dinu Lipatti: The Purest Gold” / „Dinu Lipatti: Cel mai pur aur” sustinuta de canadianul Mark Ainley, unul dintre cei mai pasionati cercetatori ai activitatii lui Dinu Lipatti.
In cadrul evenimentului, Mark Ainley va prezenta documente inedite din colectii private si din arhivele casei de discuri EMI, fiind singurul cercetator al activitatii lui Dinu Lipatti caruia i s-a permis sa foloseasca arhivele sonore si inregistrarile nepublicate ale EMI. Totodata, publicul va avea ocazia sa asculte fragmente din inregistrari ale lui Lipatti, inclusiv din cele mai recent descoperite, cu lucrari de Scarlatti si Brahms si singura inregistrare cu Lipatti interpretand Beethoven, alaturi de violoncelistul Antonio Janigro.