17 noiembrie 1989 – începutul revoluției de catifea
Publicat de Alin Cirtina, 17 noiembrie 2016, 07:45 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 12:03
La 17 noiembrie 1989 începea manifestaţia de la Praga care a constituit începutul unei mişcări pacifiste care a dus la căderea regimului comunist din Cehoslovacia, manifestare care a primit denumirea de „Revoluţie de Catifea”.
În contextul reformelor din URSS începute în 1985 de Mihail Gorbaciov cu a sa „Perestroika”, anul 1989 a fost momentul în care statele Europei de Est au declanşat mişcări de protest care au dus la înlăturarea regimurilor comuniste.
La o săptămână de la căderea Zidului Berlinului, la Praga, poliția a atacat cu brutalitate mii de studenți care protestau împotriva regimului comunist. În acest context, revolta a venit, în primul rând, din partea studenţilor de la facultăţile umaniste, Facultatea de Litere a Universităţii Caroline din Praga fiind unul dintre centrele unde se organiza nu numai greva studenţilor, începând de vineri, 17 noiembrie, dar se formulau şi cerinţele şi programul de acţiune al opozanţilor regimului comunist. Protestelor studenţeşti li s-au alăturat în scurt timp şi artiştii teatrelor pragheze, care şi-au deschis sălile pentru organizarea de întâlniri şi discuţii ale manifestanţilor.
A fost creat Forul Civic, condus de dramaturgul Václav Havel, iar în interiorul Partidului Comunist Cehoslovac se dădeau lupte pentru putere între conservatorii lui Gustáv Husák și reformiștii lui Ladislav Adamec.
După greva generală din 27 noiembrie 1989 și în lipsa sprijinului aliatului sovietic, Partidul Comunist cehoslovac a abandonat puterea. Gustáv Husák, până atunci un mare promotor al ortodoxiei comuniste, a devenit, la 10 decembrie, Președintele Republicii. Evenimentele s-au precipitat și înainte de sfârșitul anului 1989, Vaclav Havel a ajuns la șefia Statului, iar Alexander Dubček la președinția Parlamentului. În iunie 1990 au avut loc primele alegeri democratice, în urma cărora au ieșit învigători Forumul Civic (ceh) și Publicul Împotriva Violenței (slovac).
Evoluția politică și sciziunile ulterioare ale acestor partide au clătinat federația în anii 1991 și 1992. După o puternică mișcare naționalistă secesionistă în 1993, a urmat separarea Republicii Cehe și Slovaciei în urma Divorțului de Catifea. Vaclav Havel a devenit primul președinte al Cehiei, iar Vaclav Klaus a preluat funcția de premier, în timp ce în Slovacia, Vladimir Mečiar a devenit noul șef al Statului. Republica Cehă și Slovacia au devenit, ulterior, membri ai Alianței Nord-Atlantice și în mai 2004 au aderat împreună la Uniunea Europeană.
sursă text: wikipedia.org
sursă foto: mediafax.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.