2.500 lei, amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă
Publicat de Cosmin Meca, 9 octombrie 2016, 11:07
Şoferii sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă la maşini de fiecare dată când conduc pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, aşa cum stabileşte legislaţia în prezent, altfel riscă să fie amendaţi cu până la 2.500 de lei.
Atunci când urmează să conducă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, şoferii sunt obligaţi să-şi doteze autovehiculele cu anvelope de iarnă, prevede Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Dotarea maşinilor cu anvelope de iarnă, nu trebuie respectată o perioadă anume din an, ci că obligaţia intervine în funcţie de condiţiile meteo.
Potrivit avocatnet.ro, dacă un şofer urmează să treacă printr-o zonă a ţării în care sunt şanse mari ca drumurile să fie acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, acesta este obligat să folosească la autoturism anvelope de iarnă. Totodată, dacă se anunţă ninsori pentru jumătatea de nord a ţării, însă şoferul urmează să circule prin jumătatea de sud a ţării, acesta nu are, cel puţin teoretic, aceeaşi obligativitate.
Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să aibă anvelope de iarnă, este sancţionată, conform Codului rutier. Regula se aplică, de asemenea, „în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto”, potrivit actului normativ, dacă acestea nu au pe roţile axei/axelor de tracţiune anvelope de iarnă sau lanţuri ori alte echipamente antiderapante certificate.
Sancţiunea constă într-o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, adică între 9 şi 20 de puncte-amendă. Deoarece punctul-amendă este, în prezent, în cuantum de 125 de lei, amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, a lanţurilor sau a altor echipamente antiderapante certificate este cuprinsă între 1.125 şi 2.500 de lei. În plus, în afară de amendă, poliţiştii rutieri reţin certificatul de înmatriculare al autovehiculului.