2017 – 100 de ani de la moartea ”eroinei de la Jiu”
Publicat de Cosmin Meca, 7 februarie 2017, 13:25
A îmbrăcat mai întâi uniforma albă de infirmieră, apoi pe cea de soldat. Hotărâtă să apere cu arma în mână pământul strămoșesc, Ecaterina Teodoroiu s-a aruncat în focul luptelor de la începutul Primului Război Mondial. A căzut eroic în bătălia de la Mărășești, onorând steagul românesc.
Judeţul Gorj va comemora, în acest an, 100 de ani de la moartea Eroinei de la Jiu. În acest sens, consilierii județeni au aprobat un proiect de hotarâre privind organizarea unor manifestări omagiale pe parcursul întregului an 2017. Comisia de elaborare a programului cultural „Centenar Ecaterina Teodoroiu – Eroina de la Jiu“ va fi formată din Ion Cepoi, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj; Olimpia Bratu, manager al Bibliotecii Județene „Christian Tell“ Gorj; Dumitru Hortopan, manager al Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu“; Alexandru Bratu, manager al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu; Gheorghe Porumbel, manager al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ Târgu Jiu; Mihaela Blidea, consilier superior în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Gorj.
Rațiunea inițierii proiectului de hotărâre propus rezidă în necesitatea de a marca, la nivelul județului Gorj, împlinirea la data de 22 august 2017, a 100 de ani de la moartea eroinei Ecaterinei Teodoroiu, în timp ce își îmbărbăta plutonul cu vorbele: „Înainte băieți, înainte!“, în linia întâi a luptelor de pe frontul de la Mărășești.
Născută în satul Vădeni, astăzi un cartier al orașului Târgu Jiu, într-o familie numeroasă, de oameni simpli, Ecaterina Teodoroiu a participat pentru prima dată la viața ostășească în calitate de cercetașă în Cohorta „Păstorul Bucur“ din București. După intrarea României în Primul Război Mondial, la 15 august 1916, ia parte, alături de populația civilă a orașului Târgu Jiu, la episodul din 14 octombrie 1916, cunoscut sub numele de „Bătălia de la Podul Jiului“. Din dorința de a-și răzbuna frații, căzuți în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate activă, fiind luată prizonieră, evadând și fiind rănită în două rânduri. Decorată în spital de Casa Regală, avansată la gradul de sublocotenent, a participat la bătălia de la Mărășești, unde a căzut eroic în luptă la 22 august 1917.
Înmormântată în comuna Fitionești, din județul Putna (Vrancea), osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921, la Târgu Jiu, într-un mausoleu din centrul orașului, realizat de Milița Petrașcu în 1936, cu ocazia sărbătoririi Eroului Neamului și împlinirii a 100 de ani de la răscoala lui Tudor Vladimirescu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.