21 iunie – ziua cea mai lungă
Publicat de Puiu Vulea, 21 iunie 2021, 10:33
Luni, 21 iunie, este solstitiu de vara, cea mai lunga zi din an, eveniment care marcheaza debutul verii astronomice. Astfel, ziua va avea o durată de 15 ore și 32 de minute, iar noaptea va măsura 8 ore și 28 de minute.
Potrivit informațiilor oferite de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, denumirea de solstițiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopți albe”.
După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de șase luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.
În România, solstițiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzâienelor sau Drăgaica, sărbători ale iubirii și fertilității, celebrate la 24 iunie.
În cultura populară, Sânzienele sunt nişte fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, dansând. Ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele „dau îndărăt”, adică nu mai cresc deloc.