25 aprilie: Ziua Internationala a Malariei
Publicat de Cosmin Meca, 25 aprilie 2017, 10:15
Malaria este o boală infecţioasă cauzată de un parazit transmis de către ţânţarul Anofel în sângele uman.
Malaria apare în special în zonele tropicale și subtropicale sărace ale lumii . În multe dintre ţările afectate de malarie, aceasta este cauza principală a morţii.
Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 2013 arată că au fost 184 de milioane de cazuri de malarie, din care s-au înregistrat 584.000 de decese (o marjă între 367 000 – 755 000). Însă faţă de 2012, când numărul deceselor a fost de 627.000, se observă efectele campaniilor OMS anti-malarie care au dus la scăderea numărului îmbolnăvirilor şi deceselor din cauza malariei. Ponderea cea mai mare de decese o are cea a copiilor africani cu vârste sub 5 ani.
De aceea, în acest context îngrijorător, s-a declarat 25 aprilie Ziua Mondială a Malariei, pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa acestei infecţii cu Plasmodium Malariae (adică parazitul pe care femela Anofel îl lasă atunci când înţeapă gazda, în timp ce aceasta ia sânge pentru ouăle pe care le poartă cu ea).
Strategia OMS este aceea de a reduce numărul de cazuri de malarie, precum şi numărul deceselor până în 2030. În prezent sunt 4 ţări în care malaria a fost eradicată, însă OMS doreşte ca până în 2030 numărul ţărilor să fie de 35,în care malaria să nu mai fie prezentă.
OMS recomandă informarea turiştilor care vor să ajungă în zonele Sahariene şi nu numai, în privinţa ariilor vulnerabile.