„25 de ani de la revolutia romana”
Publicat de Cosmin Meca, 20 decembrie 2014, 17:27
La un sfert de veac de la Revoluţia din Decembrie, în toată ţara au loc în aceste zile ceremonii şi evenimente culturale, prin care se marchează căderea regimului comunist. La 20 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu se întorcea din vizita în Iran şi ţinea o cuvântare televizată, în care îi numea „duşmani ai revoluţiei socialiste” pe protestatarii de la Timişoara. Două zile mai târziu, pe 22 decembrie, Mircea Dinescu anunţa la posturile publice de radio şi tv căderea regimului ceauşist.
Timişoara aniversează, astăzi, 25 de ani de la momentul în care a fost declarată primul oraş liber de comunism, după 4 zile de proteste în stradă. La Popeşti-Leordeni, la Monumentul şi Biserica Eroilor Martiri ucişi la Timişoara, vor avea loc, de la ora 12,00, un ceremonial militar şi o slujbă religioasă, în memoria celor 43 de revoluţionari, a căror cenuşă a fost aruncată la un canal de scurgere. Aici a fost construit singurul lăcaş de cult suspendat deasupra unei guri de canal.
Ceremonii şi evenimente culturale au avut loc și ieri, la Bucureşti, Timişoara şi Cluj Napoca. 19 decembrie 1989 a însemnat pentru timişoreni o nouă zi de luptă pentru libertate. Muncitorii de la fabrica Elba au intrat în grevă şi s-au alăturat protestatarilor aflaţi de patru zile în stradă. Din seria documentelor sonore cuprinse în proiectul „25 de ani de la revoluţia română”, difuzate la RRA, generalul de Miliţie Romeo Câmpeanu care ordonă, pe 22 decembrie, retragerea efectivelor instituţiei în cazărmi şi anunţă colaborarea cu noile autorităţi:
Tot pe 22 decembrie 1989, seara, Petre Roman anunţa arestarea miniştrilor-generali Tudor Postelnicu şi Ion Dincă, membri ai ultimului guvern comunist:
sursa foto: ebloguri.ro