27 de ani de la căderea zidului Berlinului
Publicat de Alin Cirtina, 9 noiembrie 2016, 08:10
Ziua de 9 noiembrie 1989 marchează începutul prăbușirii comunismului în Europa, odată cu căderea Zidului Berlinului, simbol al ocupației sovietice și al separării națiunii germane. Căderea Zidului Berlinului a avut loc în mod pașnic, după ce, în cei 28 de ani de existență, aproape 200 de oameni au murit în încercarea de a ajunge în Berlinul de Vest.
Autoritățile comuniste din Germania de Est au decis, pe 13 august 1961, ca între Berlinul de Est și cel de Vest să fie ridicat un zid, pentru a împiedica fuga germanilor din ”raiul comunist” în Occident dar și pentru a apăra spațiul comunist de ”elementele fasciste”.
Pana la acea dată, 2,5 milioane de germani reușiseră să plece din Germania comunistă în Occident. De la ridicarea zidului, lung de 140 de kilometri și înalt de 5 metri, aproape 5.000 de oameni au reușit să fugă din Berlinul de Est spre Occident. Intre 136 si 200 de oameni au fost uciși în încercările de escaladare a zidului, numărul exact al victimelor nefiind cunoscut.
În vara lui 1989, schimbările politice din Polonia, au dus la instaurarea primului regim ne-comunist de după 1945, și Ungaria, țara care a anulat, practic, controlul la frontiera cu Austria, au accelerat dezmembrarea regimului totalitar din Germania de Est.
Liderul est-german, Erik Honecker, a demisionat de la conducerea RDG în octombrie 1989 și a fost înlocuit de Egon Krenz, considerat un ”reformator”. Sub presiunea publica și în condițiile în care sute de mii de est-germani plecaseră deja în Occident prin Ungaria, guvernul comunist de la Berlin a decis, într-o ședință din 9 noiembrie, să le permită est-germanilor să treacă în Germania Federală prin punctele de frontiera dintre cele doua state, inclusiv prin cel de la Zidul Berlinului. Guvernul stabilea ca noua măsura sa intre în vigoare pe 17 noiembrie. Numai că, din greșeală, un reprezentant al guvernului comunist a anunțat la postul de televiziune, că măsura intră în vigoare imediat.
Știrea, retransmisă de posturile vest-germane, a declanșat un entuziasm general. Mii de oameni au trecut prin punctul de frontiera din Berlin, celebrul ”Checkpoint Charlie” sau au escaladat zidul, fără a fi împiedicați de forțele de ordine est-germane. Ulterior, între Berlinul de Est și Berlinul de Vest au fost deschise 10 puncte de trecere a frontierei. În urmă acestui eveniment a fost posibilă reunificarea Germaniei, pe 3 octombrie 1990.
sursa text: crct.ro/n6kj
sursa foto: lordsofuniverse.com/
sursa video: youtube.com
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.