29 aprilie – Ziua Internationala a Dansului
Publicat de Cosmin Meca, 29 aprilie 2017, 10:20
Dansul este considerat o formă universală de expresie artistică, ce depășește frontierele politice, culturale și etnice. Manifestările de Ziua Dansului pot fi spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetiții publice, expoziții, articole în ziare și reviste, seri dansante, programe radio și TV, vizite, spectacole de stradă etc.
Printre evenimentele organizate în România cu prilejul Zilei internaționale a dansului, se numără cele ale Federației Române de Dans Sportiv. Debutul lor a avut loc chiar la începutul lunii, la data de 1 aprilie, cu concursul Cupa Magic din București. A doua zi, s-a desfășurat la Buzău concursul național Cupa Imperial, pentru ca în zilele de 8 și 9 aprilie să aibă loc Cupa Cetății Alba. La 9 aprilie s-a disputat ”zonalul” Iași Dance Open. La 22-23 aprilie s-a desfășurat la București WDSF Dance All Stars, un eveniment internațional de ranking. În același timp, la Bistrița, s-a derulat Campionatul Național de Formații și Cupa Floris.
La 29 aprilie, sunt programate concursul național Cupa Sibba, la Alexandria și ”zonalul” Cupa Spria Top Dance de la Baia Sprie.
La rândul său, Centrul Național al Dansului a pregătit pentru ziua de 29 aprilie un spectacol care îi are ca protagoniști pe Sade Bully și Momo Sanno, la sala Stere Popescu, anunță http://www.cndb.ro/.
Consiliul Internațional al Dansului este o organizație neguvernamentală, non-profit, înființată în 1973, în cadrul UNESCO, ce reprezintă toate formele dansului din toate țările lumii, conform http://www.french.cid-portal.org/. Este un forum mondial care are în componența sa organizații internaționale, naționale, locale și persoane care își desfășoară activitatea în domeniul dansului. Consiliul cooperează cu centrul UNESCO, agenții naționale, organizații internaționale și instituții.
Jean Georges Noverre (1727-1810), maestru francez al dansului și baletului, s-a născut la Paris și este considerat creatorul baletului modern. Prima apariție într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau (1743), iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacolele de balet — ”Iphigenie en Tauride”, ”Alceste”, colaborând cu Christoph Willibald Gluck.
Între 1758 și 1760 a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons — ”Fetes du serail”, ”Les Rejouissances flamandes”, ”La Mort d’Ajax”, ”Orphee aux Enfers” și și-a publicat lucrarea ”Lettres sur la danse et sur les ballets” (1760), în care a definit dansul ca ”o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri”. În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810.
sursa: agerpres.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.