29 de sfaturi de viaţă de acum 100 de ani care încă sunt perfect valabile
Publicat de Cosmin Meca, 10 noiembrie 2016, 14:20
Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, mai exact în 1900, am descoperi faptul că fabricile de țigări lansau pe piață pachete de țigări care conțineau și un fel de cartele rigide, pentru ca pachetul să reziste mai mult, fără să se deterioreze. La începutul secolului XX, compania de țigări Gallaher a tipărit o serie specială de 100 de cartele „HOW TO DO IT” (Cum se face), care includeau câteva sfaturi cu adevărat utile pentru situații întâlnite zilnic, dupa cum ne relateaza eustiu.ro
Întreaga colecție, de 100 de cartele, se află în Colecția George Arent, la New York Public Library, fiind recent digitizată. Iată 29 dintre ele:
1. Cum să previi aburirea ochelarilor
Frecați zilnic lentilele ochelarilor cu săpun și ștergeți-le cu o cârpă. Astfel pe lentile va rămâne un strat subțiere, dar impermeabil de săpun care va stopa procesul de condensare.
2. Cum să previi proliferarea muștelor în coșul de gunoi
Turnați zilnic borax în tomberon.
3. Cum să aprinzi un chibrit în bătaia vântului
Problema aprinsului unui chibrit în timpul vântului poate fi rezolvată dacă sunt desfăcute câteva şuviţe subţiri de lângă zona care se aprinde. Când aprindem chibritul, şuviţele de lemn se vor aprinde mult mai repede, flacăra fiind mult mai puternică.
4. Cum poţi găsi punctele de pe un compas cu ajutorul unui ceas
Pentru a determina punctele de pe un compas cu ajutorul unui ceas, îndreaptă arătătorul către soare apoi întinde o aţă sau un fir de iarbă între arătător şi degetul mare. Capătul aţei dintre arătător şi degetul mare arată sudul.
5. Cum să realizezi un extinctor
Dizolvaţi 453 de grame de sare şi 226 de game amoniac în doi litri de apă şi împarte substanţa în două sticle subţiri. Atunci când apare un incediu, aruncă una sau mai multe sticle în flacără, iar focul va fi stins.
6. Sfat pentru fierberea cartofilor
Pentru a obţine cartofi pufoşi în interior şi tari la exterior, atunci când sunt gătiţi aruncaţi în oală puţin zahăr şi sare. Mişcaţi oala pentru ca legumele să se gătească uniform. Când cartofii s-au fiert, apa va trebui scursă.
7. Cum să verifici dacă există scăpări de gaze
Este mereu periculos atunci când încerci să detectezi scăpările de gaz cu ajutorul unei brichete. Metoda prezentată în imagine este lipsită de riscuri. Aplică spumă de la săpun pe zona pe care o suspectezi că ar fi cu probleme, dacă sunt scăpări de gaze acestea vor provoca apariţia bulelor.
8. Cum să răceşti o sticlă de vin fără gheaţă
Dacă nu este disponibilă gheaţa pentru răcirea unei sticle cu vin, o metodă bună este prin înfăşurarea sticlei în flanel şi aşezarea acesteia sub jetul de apă rece. Lăsaţi apa să curgă pe sticlă. Zece minute vinul va fi gata pentru servire.
9. Cum fierbi ouăle crăpate
Pentru ca ouăle crăpate să-şi menţină forma chiar şi atunci când sunt fierte, ar trebui să fie adăugat în apă puţin oţet.
10. Cea mai bună modalitate de a curăța pantofii noi
Curățarea încălțămintei va fi mai ușoară și rapidă dacă mai întîi veți freca pantofii noi cu o jumătate de lămâie și le veți lăsa să se usuce.
11. Cum să aprinzi foc fără lemne
Lemnul poate fi înlocuit cu 2-3 foi răsucite de hârtie prin intermediul cărora vei fi capabil să faci un foc bun.
12. Cum să duci o cană plină cu apă
13. Cum să prezici vremea uitându-te la cer
Dacă pe cer se ivește un nor și acesta se extinde treptat, atunci vrema va fi instabilă și, eventual, ploioasă. Dacă, din contra, norul se restrânge, atunci vremea va fi frumoasă și însorită.
14. Cum să păstrezi mai mult timp florile tăiate
Pentru a revigora florile ofilite, înmuiați tulpinile în apă caldă și așteptați să se răcească. Apoi tăiați vârfurile de tulpini și așezați florile în apă rece, ca de obicei.
15. Cum să îndepărtezi petele de sare de mare de pe pantofii de culoare maro
Mai întâi se aplică soluția de bicarbonat de sodiu și lapte fierbinte, după care pantofii pot fi curățați în mod obișnuit.
16. Cum să faci un zăvor simplu
Zăvorul instalat în centrul porții va împiedica oscilarea ei și va fixa definitiv poarta.
17. Cum să separi două pahare
Turnați în paharul de sus apă rece, iar paharul de jos plasați-l într-un vas cu apă fierbinte. Paharele se vor separa imediat.
18. Cum să verifici prospețimea unui homar
Dacă ați cumpărat un homar fiert și vă îndoiți de prospețimea lui, procedați în felul următor: trageți coada lui și dați-i drumul. Dacă coada revine la loc rapid, atunci homarul este proaspăt, dacă nu – înseamnă că crustaceul a fost păstrat timp de câteva zile.
19. Cum să scoți un inel înțepenit pe deget
Masați degetul cu săpun lichid. Dacă degetul devine umflat, e mai bine să consultați un bijutier.
20. Cum să strângi ușor sticla spartă
Utilizați o cârpă moale pentru a strânge particulele mici de sticlă.
21. Cum să păstrezi vazele valoroase
Umpleți parțial vasul cu nisip care-l va face greu și-l va feri astfel de cădere.
22. Cum să tai pâinea proaspătă în felii subțiri
Înmuiați cuțitul pentru pâine în apă fierbinte și așteptați până se va încălzi. Acum fără vreo dificultate puteți tăia și cea mai proaspătă pâine.
23. Primul ajutor în caz de entorsă
Dacă ați duferit o luxație sau o entorsă, în primul rând trebuie să aplicați o compresă rece. Însă ca aceasta să nu se usuce, înmuiați un capăt al unei fâșii de tifon într-un vas cu apă, iar celălalt fixați-l pe locul entorsei.
24. Cum să cureți o pictură în ulei
Frecați fața tabloului cu cartof, eliminând în prealabil murdăria de pe suprafața lui, după care ștergeți-o cu o cârpă umedă. La terminarea procedurii ștergeți pânza cu ulei de in.
25. Cum să detectezi igrasia/umezeala dintr-un pat străin
Acest truc minunat vă va ajuta să depistați umezeala în așternuturi. Trucul nu este atât de util acasă, însă poate fi aplicat în hotel – este foarte imprtant! Dacă oglinda a transpirat, puteți cere cu îndrăzneală altă cameră sau alte cearșafuri.
26. Cum să scoți petele de cerneală de pe o batistă
Puneți țesătura cu pete de cerneală în lapte pentru 15-20 de minute.
27. Cum să scoți așchia cu ajutorul unui borcan
Turnați apă fierbinte în borcan, după care fixați-l strâns de palmă. Așchia va ieși fără vreun ajutor suplimentar.
28. Cum să încerci untul
Veți putea deosebi untul bun de analogul său mai ieftin cu ajutorul unei simpe hârtii. Puneți puțin unt pe ea și dați-i foc. Margarina va mirosi a grăsime, iar untul va avea o aromă plăcută.
29. Cum să cureți o sticlă din interior
Dacă mâna nu încape în sticlă și nu aveți o perie, folosiți nisip. Puneți puțin nisip în sticlă, turnați apă și puneți dopul. Iar acum agitați bine.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.