29 noiembrie 1980: Accidentul colectiv de muncă de la Mina Livezeni, Valea Jiului
Publicat de Lica Simona, 29 noiembrie 2021, 10:03
La Mina Livezeni, din Valea Jiului, sunt comemorate, astăzi, victimele accidentului colectiv de muncă, din anul 1980, unul dintre cele mai grave din istoria mineritului. 54 de muncitori şi militari în termen şi-au pierdut viaţa şi alţi 77 au fost răniţi.
Accidentul colectiv de muncă, de acum 41 de ani, a fost unul dintre cele mai grave din istoria mineritului românesc, iar o parte dintre supraviețuitori și familiile celor decedați îi comemorează, astăzi, pe cei care și-au pierdut viața în subteran. Ceremonialul religios va începe la ora 10:00, când sirenele exploatării miniere vor suna, timp de câteva minute, în memoria celor dispăruți. Tragedia s-a produs din cauza acumulării metalului în galerii, pe fondul încălcării, cu bună știință, a normelor elementare de protecție a muncii.
Deși a fost cel mai grav accident colectiv, din istoria postbelică a mineritului românesc, regimul comunist de atunci a anunțat doar 49 de morți, în loc de 54, pentru a nu fi declarat doliul național. În curtea exploatării miniere Livezeni, a fost ridicată o troiță, în memoria victimelor acestei tragedii, iar, în jurul crucii din curtea minei, are loc, astăzi, și ceremonialul religios dedicat celor care și-au pierdut viața în subteran.
Prima deflagraţie s-a produs în seara de 29 noiembrie 1980, prinzând în subteran zeci de mineri. La faţa locului, au venit imediat reprezentanţii Combinatului Minier şi ai statului. Salvatorii minieri au intrat în subteran, unde se declarase stare de avarie, şi au fost surprinşi de o altă deflagraţie, la fel de puternică. Explozia din mina Livezeni, din anul 1980, este considerată cel mai cumplit accident, produs în minele de cărbune din România, în ultima jumătate de secol.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.