31 mai – Ziua Mondiala fara Tutun!
Publicat de Cosmin Meca, 31 mai 2017, 07:06
În fiecare an, la data de 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi marchează Ziua mondială fără tutun, în încercarea de a atrage atenția asupra riscurilor majore pe care le prezintă consumul de tutun asupra sănătății.
Ziua mondială fără tutun a fost instituită printr-o rezoluție, adoptată de Organizația Mondială a Sănătății, la 15 mai 1987, potrivit căreia data de 7 aprilie 1988 avea să fie prima zi de marcare a acestei zile, având în vedere că, la acea dată se împlineau 40 de ani de la fondarea OMS, notează site-ul www.timeanddate.com. La 17 mai 1989, însă, OMS a adoptat o nouă rezoluție, prin care marcarea acestei zile avea să aibă loc la 31 mai.
Începând de atunci, an de an, la 31 mai, este marcată Ziua mondială fără tutun, printr-o serie de activități, susținute de guvernele locale, de organizații non-guvernamentale, dar și de simpli cetățeni, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra riscurilor la care se expun consumatorii de tutun. Astfel, au loc manifestări și demonstrații publice, campanii și programe educaționale, conferințe și ședințe de consiliere, dar și acțiuni de promovare a unei legislații care să ajute la reducerea consumului de tutun.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de tutun duce la decesul a aproximativ 6.000.000 de persoane în fiecare an, notează site-ul www.cancer.org, fiind responsabil de numeroase forme de cancer, de boli cardiovasculare sau pulmonare, cât și de alte afecțiuni asociate.
Mai multe state din Uniunea Europeană au impus legi ample privind interzicerea fumatului în locurile publice. În anul 2016, România s-a alăturat acestor state, prin adoptarea legii 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care a intrat în vigoare la 17 martie 2016. Legea interzice fumatul în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului.