5 alimente bune pentru creier!
Publicat de Cosmin Meca, 10 august 2016, 08:00
Precum inima, plămânii sau mușchii, și creierul are nevoie de anumite substanțe nutritive pentru a-și păstra buna funcționare.
Cerealele integrale
Creierul nu poate funcționa fără energie. Pentru a te putea concentra pe parcursul zilei, este necesar să-ți stabilizezi nivelul de glucoză (zahăr) din sânge. Cerealele integrale, cum sunt fulgii de ovăz, pâinea intermediară sau pastele integrale, eliberează glucoza treptat în sânge și astfel vei avea energie peste zi.
Peștele gras
Acizi grași esențiali nu pot fi sintetizați de organism, ci trebuie procurați din alimentație. Un rol important au acizii grași Omega-3, care sunt implicați în menținerea funcției cognitive.
Aproape 40% din acizii grași ai celulelor creierului sunt formați din acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), două substanțe care stimulează procesele cerebrale.
Acestea se găsesc din belșug în uleiul de pește oceanic (somon, ton) precum și în alte alimente, cum ar fi uleiul de nuci sau boabele de soia. Nivelul scăzut de DHA poate indica un risc crescut de apariție al maladiei Alzheimer și provoacă pierderi de memorie.
Legumele verzi
Broccoli, varza, spanacul și ardeii verzi se numără printre alimentele cu un conținut ridicat de antioxidanți, precum vitamina C și carotenoide, care au rolul de a proteja celulele creierului.
Antioxidanții împiedică acțiunea nocivă a radicalilor liberi, iar creierul este cel mai vulnerabil, deoarece folosește multă energie pentru a susține toate funcțiile organismului.
Deși cântărește doar 3% din greutatea corpului, are nevoie de 17% din energia eliberată zilnic. Așadar, include zilnic legume verzi în dietă.
Ciocolata neagră
Ori de câte ori poftești la ceva dulce, alege 2-3 pătrățele de ciocolată neagră, cu cel puțin 70% cacao. Conține flavonoide care te ajută să te concentrezi mai bine. Alte alimente bogate în flavonoide sunt merele, strugurii roșii, vinul roșu, ceapa.
Ouăle
Pentru buna funcționare a celulelor creierului este nevoie de acetilcolină, un neurotransmițător care stimulează neuronii și așa ajută la reținerea informațiilor.
Ouăle au în componența lor colină, cunoscută și sub denumirea de vitamina B7, care contribuie la formarea de acetilcolinei.
Ce să mai incluzi în meniu:
Afine: previn îmbătrânirea celulară
Nuci: conțin vitamina E, de ajutor împotriva maladiei Alzhemier
Roșii: au în componența lor licopen, care împiedică oxidarea celulară
Semințe de dovleac: 50 de g asigură necesarul zilnic de zinc
Sursa: clicksanatate.ro