Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

52% dintre români au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 1 ianuarie 2019, 16:00 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:01

Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru, numărul românilor care au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană este în creștere și peste media europeană (52%, față de o medie europeană de 43%). Majoritatea europenilor consideră, pentru prima dată, că vocea lor contează în UE. În plus, sprijinul față de Uniunea economică și monetară rămâne puternic și atinge un nou nivel maxim în zona euro.

Rezultate despre România, pe scurt:

-50% dintre români au încredere în Uniunea Europeană (comparativ cu o medie UE de 42%);

-51% dintre români consideră că vocea lor contează în UE (comparativ cu o medie UE de  49%);

-56% dintre români au o percepție pozitivă asupra situației economiei (comparativ cu o medie UE de 49%);

-48% dintre români sunt optimiști cu privire la situația pieței muncii (comparativ cu o medie UE de  44%).

  1. Indicatorii politici pozitivi sunt în creștere

Pentru prima dată de când a fost adresată întrebarea, majoritatea europenilor consideră că „vocea lor contează în UE” (49 %, + 4 puncte procentuale față de primăvara anului 2018), în timp ce 47 % susțin contrariul (- 2 față de primăvara anului 2018), iar 4 % (- 2) afirmă că „nu știu”. În 16 state membre ale UE, majoritatea respondenților consideră că vocea lor contează în Uniunea Europeană, scorurile cele mai mari s-au înregistrat în Danemarca (73 %), Suedia (71 %) și Germania (70 %).

43 % dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE (+ 3 puncte procentuale față de primăvara anului 2018) – cel mai înalt nivel din toamna anului 2009. Peste o treime dintre respondenți au o imagine neutră despre UE (36 %, – 1 față de primăvara anului 2018), în timp ce o cincime au o imagine negativă (20 %, – 1), iar 1 % nu au nicio opinie. De la cel mai recent sondaj Eurobarometru standard din primăvara anului 2018, proporția respondenților care au o imagine pozitivă despre UE a crescut în 17 state membre ale UE, cel mai puternic în Suedia (53 %, + 11), Spania (43 %, + 10) și Regatul Unit (43 %, + 9).

Încrederea în UE este stabilă (42 %), rămânând la cel mai înalt nivel înregistrat din toamna anului 2010. Încrederea predomină în 17 state membre ale UE (15 în primăvara anului 2018), cele mai mari niveluri fiind în Lituania (65 %), Danemarca (60 %) și Suedia (59 %). Încrederea în UE rămâne mai mare decât încrederea în guvernele sau parlamentele naționale. 42 % dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 35 % au încredere în parlamentul lor național și în guvernul lor național (+ 1 punct procentual în ambele cazuri față de primăvara anului 2018).

  1. Sprijinul pentru cetățenia UE și pentru libera circulație în toate statele membre ale UE

În toate cele 28 de state membre, majoritatea respondenților consideră că sunt cetățeni ai UE: 71 % în întreaga UE (+ 1 punct procentual față de primăvara anului 2018), iar la nivel național, nivelul variază de la 89 % în Luxemburg, la 51 % în Bulgaria.

O mare majoritate a respondenților sprijină „libera circulație a cetățenilor UE” (83 %, + 1 punct procentual față de primăvara anului 2018), iar în fiecare stat membru al UE, peste două treimi dintre respondenți împărtășesc această opinie.

  1. Se confirmă sprijinul puternic față de moneda euro

La 20 de ani de la introducerea monedei noastre unice, sprijinul în favoarea Uniunii economice și monetare și a monedei euro rămâne la un nivel maxim record, trei sferturi dintre respondenții (75 %, + 1 punct procentual) din zona euro fiind în favoarea monedei unice din UE.

Majoritatea cetățenilor UE consideră că situația economiei europene este „bună” (49 %), un ușor declin față de primăvara anului 2018 (- 1 punct procentual). 38 % dintre respondenți consideră că economia europeană este „nesatisfăcătoare” (+ 1), iar 13 % nu au nicio opinie.

Opiniile pozitive cu privire la situația economiei naționale (49 %, neschimbat) continuă să depășească opiniile negative (48 %, + 1), dar cu o marjă de un punct. Majoritatea respondenților din 16 state membre ale UE (14 în primăvara anului 2018) afirmă că situația economică națională este bună. Malta (95 %) și Luxemburg și Țările de Jos (ambele cu 91 %) sunt țările cu cele mai mari procente. În Danemarca, Germania, Suedia (toate cu 88 %) și Austria (81 %), mai mult de opt din zece respondenți împărtășesc această opinie. Cele mai mici procente sunt observate în Grecia (6 %), Croația (16 %) și Spania și Bulgaria (ambele cu 18 %).

  1. Migrația și terorismul sunt principalele preocupări ale europenilor

Imigrația rămâne principala preocupare la nivelul UE, 40 % dintre mențiuni (+ 2 puncte procentuale față de primăvara anului 2018). Este menționată de două ori mai des decât terorismul (20 %), care rămâne a doua cea mai importantă preocupare în pofida unei scăderi puternice (- 9 față de primăvara anului 2018). Situația finanțelor publice ale statelor membre se află pe locul trei (19 %, + 2): ea se numără printre principalele trei preocupări pentru prima dată din toamna anului 2014, depășind preocupările cu privire la situația economică, în prezent pe locul al patrulea (18 %, neschimbat) pentru prima dată începând cu toamna anului 2010. Schimbările climatice reprezintă o preocupare principală pentru 16 % dintre respondenți, înregistrând cea mai mare creștere (+ 5 puncte procentuale) și ajungând pe a cincea poziție.

Deși șomajul este pe poziția a șasea la nivelul UE (13 %, cel mai mic nivel pentru acest indicator din 2010), el rămâne principala preocupare la nivel național (23 %, – 2 puncte procentuale). Acesta este cel mai mic scor din 2007. Creșterea prețurilor/inflația/costul vieții (21 %, +4) se situează pe locul al doilea împreună cu imigrația (21 %, neschimbat). Este pentru prima oară din toamna anului 2008 când preocupările legate de costul vieții sunt printre cele mai importante două preocupări naționale. Pe locul al patrulea, cu 20 % dintre mențiuni (- 3), sănătatea și securitatea socială se întorc la nivelul observat în toamna anului 2017. Situația economică (15 %, neschimbat) și pensiile (15 %, – 2) ocupă împreună a cincea poziție, puțin peste mediu, climă și aspecte legate de energie (14 %, + 4), care au ajuns la un nou nivel maxim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: ec.europa.eu

Spania/ Stare de urgență sanitară, în Valencia
International luni, 4 noiembrie 2024, 15:16

Barcelona /Spania: Cod roșu de ploi puternice, zboruri deviate și trenuri anulate

Aeroportul El Prat din Barcelona a fost închis, iar trenurile suburbane din Catalonia au fost anulate. Barcelona se află sub cod roșu de ploi...

Barcelona /Spania: Cod roșu de ploi puternice, zboruri deviate și trenuri anulate
Prezență record la vot, în diaspora, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova
International luni, 4 noiembrie 2024, 09:32

Prezență record la vot, în diaspora, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

O participare semnificativ mai mare ca în primul tur de scrutin, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a fost înregistrată în...

Prezență record la vot, în diaspora, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova
Maia Sandu a câştigat un nou mandat de președinte al Republicii Moldova
International luni, 4 noiembrie 2024, 09:14

Maia Sandu a câştigat un nou mandat de președinte al Republicii Moldova

Preşedinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu a câştigat un nou mandat, printr-o victorie clară în turul decisiv de ieri, al...

Maia Sandu a câştigat un nou mandat de președinte al Republicii Moldova
Şapte români din cei 16 daţi dispăruţi în inundaţiile din Spania sunt în siguranţă
International duminică, 3 noiembrie 2024, 09:39

Şapte români din cei 16 daţi dispăruţi în inundaţiile din Spania sunt în siguranţă

...

Şapte români din cei 16 daţi dispăruţi în inundaţiile din Spania sunt în siguranţă
International sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 09:40

16 români sunt pe lista dispăruților în inundaţiile catastrofale din Valencia

...

16 români sunt pe lista dispăruților în inundaţiile catastrofale din Valencia
International vineri, 1 noiembrie 2024, 19:39

Franța face de astăzi controale la granițe

Franța face de astăzi controale la granițe și suspendă, astfel, pentru șase luni, libera circulație a spațiului Schengen, pentru europenii...

Franța face de astăzi controale la granițe
International vineri, 1 noiembrie 2024, 19:11

Republica Moldova: ultima zi de campanie electorală înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale

În Republica Moldova, este astăzi ultima zi de campanie electorală, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc...

Republica Moldova: ultima zi de campanie electorală înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale
International vineri, 1 noiembrie 2024, 10:04

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a confirmat rezultatele referendumului din 20 octombrie

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a confirmat rezultatele referendumului din 20 octombrie privind integrarea europeană, iar legea...

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a confirmat rezultatele referendumului din 20 octombrie