Cu un gust dulceag si o culoare minunata, sfecla rosie te poate tine departe de cele mai crunte boli precum cancerul, bolile hepatice sau cardiovasculare. Iata, pe larg, care sunt beneficiile unui consum regulat de sfecla rosie:
Previne cancerul
Dintre toate legumele, despre sfecla se spune ca are cea mai eficienta actiune antitumorala si poate preveni dezvoltarea cancerului. Unul dintre cei mai faimosi terapeuti, Rudolf Breuss, sustine ca persoanele care tin o cura de 42 de zile cu sucuri proaspete de legume, printre care si suc de sfecla rosie, poate preveni leucemia, cancerul pulmonar si cel gastric.
Scade riscul bolilor cardiovasculare
Nitratii din sfecla rosie reduc tensiunea arteriala si te protejeaza cu succes impotriva bolilor cardiovasculare. Circulatia sangelui este mult imbunatatita printr-un consum constant de sfecla rosie, astfel ca daca vrei sa ai o inima sanatoasa, trebuie sa incluzi aceasta leguma in alimentatia ta.
Previne formarea varicelor
Specialistii sustin ca un consum regulat, dar moderat de sfecla poate preveni formarea varicelor, prin imbunatatirea circulatiei sangelui.
Previne bolile hepatice
Sfecla contine ingrediente active care contribuie la regenerarea celulelor ficatului si impiedica dezvoltarea bolilor hepatice. Sucul de sfecla rosie, de exemplu, este un detoxifiant excelent pentru ficat, deoarece topeste grasimile acumulate la nivelul lui.
Combate anemia
Daca ai stari anemice, este indicat sa consumi regulat sfecla. Datorita continutului ridicat de fier, aceasta leguma poate combate anemia si iti poate imbunatati conditia fizica.
Combate problemele gastrointestinale
Sfecla are un continut ridicat de fibre (80%) si te ajuta sa combati problemele gastrointestinale, astfel ca daca ai un tranzit intestinal lent, este bine sa consumi suc de sfecla sau salata de sfecla fiarta.
Contraindicatii in consumul de sfecla
Daca suferi de diabet, consumul de sfecla rosie nu iti este recomandat, deoarece furnizeaza organismului o cantitate destul de mare de zahar. De asemenea, daca suferi de afectiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare, este bine sa consulti un medic inainte de a urma o cura cu sfecla, deoarece leguma contine oxalati, compusi care, in cantitati mari, se pot cristaliza si pot favoriza formarea nisipului sau a pietrelor la rinichi.
Medicii sustin ca un consum prelungit de sfecla rosie poate modifica usor culoarea urinei, aceasta dobandind o nuanta rosiatica. Manifestarea este cunoscuta sub denumirea de beturie si nu semnaleaza o boala. De asemenea, un consum exagerat de sfecla este contraindicat, deoarece poate cauza paralizia temporara a corzilor vocale.