6 mituri comune despre consumul de zahăr
Publicat de Cosmin Meca, 17 mai 2023, 08:39
Într-o lume în care informațiile se răspândesc rapid și în care preocuparea pentru sănătatea noastră este tot mai accentuată, consumul de zahăr a devenit un subiect de dezbatere și controverse.
Pe măsură ce oamenii își doresc să adopte un stil de viață sănătos, se propagă și unele mituri referitoare la consumul de zahăr. De la afirmații despre efectele sale asupra sănătății noastre până la presupusele legături cu diverse boli, zvonurile și informațiile eronate par să domine pe acest subiect.
În acest articol, vom explora șase mituri comune despre consumul de zahăr și vom aduce în discuție adevărul științific din spatele acestora. Vom căuta să lămurim confuziile și să oferim o perspectivă clară asupra impactului real al zahărului asupra sănătății noastre.
Ce este zahărul?
Zahărul este un carbohidrat solubil – o moleculă biologică compusă din atomi de carbon, hidrogen și oxigen. Alți carbohidrați includ amidonul și celuloza, care este un component structural al pereților celulelor vegetale.
Zaharurile simple, sau monozaharidele, includ glucoza și fructoza. Zahărul granulat este un zahăr compus, sau dizaharid, cunoscut sub numele de zaharoză, care este format din glucoză și fructoză. În timpul digestiei, organismul descompune dizaharidele în monozaharide.
Zahărul și-a câștigat reputația sinistră pentru că are un gust delicios și, dacă este consumat în exces, este dăunător pentru sănătatea noastră.
Zahărul este o substanță care crează dependență
Unii experți consideră că zahărul este o substanță care crează dependență.
Pe de altă parte, profesorul David Nutt, președintele Comitetului Științific Independent pentru Droguri și șeful Departamentului de Neuropsihofarmacologie și Imagistică Moleculară de la Imperial College London, scrie: „În prezent, nu există dovezi științifice că zahărul este o substanță care provoacă dependență, deși știm că zahărul are efecte psihologice, inclusiv producerea plăcerii, și acestea sunt foarte probabil mediate de sistemele de recompensă ale creierului.”
Este important de menționat că, chiar dacă experții în sănătate nu consideră zahărul o substanță care să provoace dependență, consumul acestuia nu înseamnă că este sănătos.
Zahărul face copiii hiperactivi
Acesta este probabil cel mai comun mit asociat cu zahărul: consumul de dulciuri determină copiii să devină neastâmpărați. De fapt, nu există dovezi științifice că zahărul crește hiperactivitatea la copii.
De exemplu, o meta-analiză din 1995 publicată în JAMA, care a combinat datele din 23 de experimente și 16 lucrări științifice, a ajuns la concluzia: „Această meta-analiză a studiilor raportate până în prezent a constatat că zahărul (în principal zaharoza) nu afectează comportamentul sau performanța cognitivă a copiilor.”
Cu toate acestea, persoanele care au copii pot avea îndoieli cu privire la veridicitatea acestei concluzii.
Zahărul cauzează diabet
Un alt mit relativ comun este că zahărul cauzează diabet. Cu toate acestea, nu există o legătură directă între cele două. Confuzia apare, probabil, deoarece există o asociere între nivelurile de zahăr din sânge și diabet.
Totuși, povestea este puțin mai complexă. Supraponderalitatea și obezitatea sunt factori de risc pentru diabetul de tip 2, iar consumul ridicat de zahăr crește probabilitatea de a dezvolta supraponderalitate sau obezitate. Cu toate acestea, zahărul nu este cauza directă a diabetului de tip 2.
Evită fructele în timpul dietelor
Din cauza conținutului lor de zahăr, unii oameni cred că ar trebui să evităm consumul de fructe atunci când încercăm să menținem o greutate moderată.
Acesta este un concept fals. Fructele conțin o gamă de compuși sănătoși, inclusiv o varietate de vitamine și minerale, precum și fibre. Să renunțăm la fructe pentru a reduce aportul de zahăr ar fi o greșeală.
Trebuie să eliminăm zahărul din dieta noastră
Având în vedere că zahărul consumat în exces este dăunător sănătății, este important să reducem cantitatea consumată. Cu toate acestea, nu este necesar să îl eliminăm complet din dieta noastră.
După cum am menționat mai sus, fructele conțin zahăr și au beneficii pentru sănătate, deci renunțarea la ele în dietă ar fi contraproductivă.
Cu toate acestea, băuturile îndulcite, cum ar fi băuturile răcoritoare, sunt asociate cu mai multe consecințe negative pentru sănătate, inclusiv leziuni renale, îmbătrânire celulară, fracturi de șold, obezitate, diabet de tip 2 și altele.
Renunțarea la băuturile răcoritoare din dieta noastră cu siguranță nu ar fi o idee atât de rea.
Zahărul cauzează cancer
În ciuda zvonurilor, majoritatea experților nu cred că zahărul cauzează direct cancerul sau că îl alimentează în răspândirea sa.
Celulele canceroase se divid rapid, ceea ce înseamnă că au nevoie de o cantitate mare de energie, pe care o poate furniza zahărul. Aceasta este, probabil, rădăcina acestui mit.
Cu toate acestea, toate celulele au nevoie de zahăr, iar celulele canceroase au nevoie și de alți nutrienți pentru a supraviețui, cum ar fi aminoacizii și grăsimile, deci nu este vorba doar despre zahăr. Potrivit Cancer Research UK: „Nu există dovezi că urmarea unei diete fără zahăr scade riscul de a dezvolta cancer sau crește șansele de supraviețuire în cazul în care ai fost diagnosticat.”
La fel ca în cazul diabetului, creșterea aportului de zahăr are legături cu creșterea în greutate, iar supraponderalitatea și obezitatea sunt asociate cu un risc crescut de cancer.
Deci, deși zahărul nu cauzează direct cancerul și nu îl ajută să progreseze, dacă cineva consumă cantități mari de zahăr și dezvoltă obezitate, riscul de cancer crește.
sursa: csid.ro