7 ani de acasa
Publicat de Cosmin Meca, 6 iunie 2015, 14:00
Pericolul care amenință orice adunare, în jurul mesei familiale ca și la cel mai select bal, este plictiseala. Nici călătoria organizată, nici cel mai fastuos dintre banchete nu sunt scutite de plictiseală. Remediul cel mai sigur împotriva ei este conversația. Ce spune Codul Bunelor Maniere despre conversație?
Există o rețetă perfect pusă la punct ce asigură reușita în toate situațiile? Nu, din nefericire! Nu poți pătrunde dintr-odată în acest domeniu care dă ocazia unora să-și desfășoare pe deplin puterea de seducție, iar altora să comită gafă dupa gafă. Între ariditatea plictiselii și pericolul ridicolului trebuie să urmăm un drum care ne duce spre ceea ce se numea în Evul Mediu „la carte du tandres„ și ale cărui principale etape sunt: tactul, discreția, atenția, insuflețirea, amuzamentul, cultura, politețea și sinceritatea.
Arta conversației nu se învață ca niște formule matematice ci este dobândită mai degrabă ca o limbă străina, respectând câteva reguli și exersând-o la nesfârșit.
Nicio conversatie generală nu se poate prelungi multa vreme între zece sau douăsprezece persoane. De aceea o gazdă trebuie să-și facă o datorie din o grupă musafirii după niște criterii pe care e bine să le cunoaștem.
Dăm aici câteva dintre aceste reguli impuse de Codul Bunelor Maniere, dar numai dumneavoastră sunteți în măsură să le acceptați pentru a vă comporta agreabil.
Ioana Cristina Lădaru