Connect with us

National

7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul

Published

on

Pe 7 ianuarie, este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, considerat cel mai important prooroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ioan, se încheie perioada sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie.

Cu prilejul acestei sărbători, în funcție de regiunea în care trăiesc, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Se spune că, în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că, după Sfântul Ion, „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească. Pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sfântul Ion, este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul. La petrecere, nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică. De sărbătoarea Sfântului Ion, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela. Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Totodată, de Sfântul Ion, nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

În calendarul de zile libere în 2024, au fost adăugate două zile, Bobotează și Sf. Ioan. Pe 7 ianuarie, peste 300.000 de românce își sărbătoresc ziua onomastică, purtând numele Ioana și aproximativ 140.000 numele Ionela. În ceea ce privește bărbații, peste 400.000 poartă numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan și peste 320.000 se numesc Ionuț. În această zi, se sărbătoresc și cei care poartă derivate  din numele Ion și anume Oana, Nelu, Jana, Ionuța, Ionelia, Jan sau Ivan.