80% din locuinte nu au asigurare de seism. Pagubele colosale care ar rezulta in cazul unui cutremur ca in 1977
Publicat de Cosmin Meca, 8 martie 2017, 09:10
Romania nu este asigurata in caz de cutremur. In situatia dramatica a unui seism asemenea celui din 1977, paguba ar ajunge la peste sase miliarde de euro, dupa cum au calculat firmele de asigurari.
Din pacate, doar 20 la suta din case au o polita obligatorie si vor fi despagubite. Printre cele mai slab asigurate judete din Romania sunt Teleorman sau Vaslui. Firmele de asigurari sustin ca au facut o estimare a pagubelor daca s-ar produce un seism la fel de mare ca in 1977, la o magnitudine de peste 7 pe scara richter. Suma este colosala.
Aurel Badea, reprezentant UNSAR: „Undeva la sase miliarde de euro pagubele la nivelul intregii populatii cu locuinte. Doar o parte mica sunt asigurate, doar 20 la suta au asigurare obligatorie si 14 la suta asigurare facultative. Percepem acest risc ca fiind virtual, nu o sa ni se intample noua, ci unor generatii viitoare. Din pacate noi suntem generatia viitoare. Un cutremur major se va intampla in perioada acestei generatii.”
Legea ii obliga pe romani sa se asigure in caz de cutremur. O polita obligatorie costa 20 de euro, iar despagubirea este in limita a 20.000 de euro. Doar cei care vor avea aceasta polita vor primi banii in cazul unui dezastru.
Nicoleta Radu-Neacsu, director PAID: „Noi suntem acum asigurati pentru un eveniment unul la 170 – 180 de ani. 800 de milioane reprezinta suma pe care noi o putem despagubi, o putem plati ca si despagubiri clientilor nostri, detinatorilor de polite paid. Este putin probabil ca daunele sa depaseasca 800 de milioane de euro. Nu putem sa ne punem cu Dumnezeu, nu stim ce cutremure.”
Primariile nu ii amendeaza pe proprietarii care nu au aceasta asigurare obligatorie, chiar daca legea prevede acest lucru. In topul celor mai bine asigurate asezari din Romania sunt Bucuresti, Ilfov si Timis, cu peste 30 la suta. La polul opus se afla Vaslui, Teleorman, Mehedinti, Olt si Gorj, cu mai putin de 10 la suta.
Chiar daca au fost cutremure mici, din 2010 pana in 2016 acestea au produs pagube, asa ca PAID, structura care administreaza asigurarile obligatorii, a platit putin peste un milion de lei pentru 650 de case. De altfel, asigurarile obligatorii acopera si daunele provocate de alunecarile de teren si inundatii.
sursa:Stirileprtov.ro