9 martie – ziua de pomenire a Sfinților Mucenici
Publicat de Alin Cirtina, 9 martie 2024, 09:46
La 9 martie sunt prăznuiți, de Biserica Ortodoxă Română, Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.
Cei 40 de Mucenici din Sevastia au trăit în timpul împăratului Liciniu (308-324) şi erau soldaţi în armata romană staţionată în Sevastia, localitate din Armenia antică. Au fost omorâți în Sevastia Armeniei, pentru că au refuzat să renunțe la credința creștină, la ordinul comandantului acelui corp de oaste, Agricola.
Ordinul comandantului a fost ca cei 40 de Mucenici să fie duşi legaţi la un lac, în vreme de iarnă, şi lăsaţi să îngheţe. Unul dintre ei nu a rezistat şi a ieşit din apă, dar intrând în baia caldă cu care erau ademeniţi cei din lac a murit.
Numărul Mucenicilor a fost completat cu unul dintre temniceri care, văzând tăria martirilor, s-a declarat şi el creştin şi a intrat în lacul aproape înghețat, alături de ceilalţi. După ce au fost scoşi din apă, martirilor li s-au sfărâmat gleznele, apoi au fost arşi de vii.
Numele celor 40 de Sfinți Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.
Tradiții și obiceiuri în ziua de 9 martie, de Sfinții Mucenici
Sărbătoarea populară a Mucenicilor marchează începutul anului agrar, celebrat la echinocţiul de primăvară, în ultima zi a Babelor – primele nouă zile din luna martie.
La fel ca de orice altă sărbătoare, și de aceasta sunt legate câteva tradiții și obiceiuri, iar unele dintre acestea diferă în funcție de zona țării.
Cea mai importantă diferență este cea legată de felul în care se prepară „mucenicii” – fie copți, din aluat de cozonac, fie fierți în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă.
În amintirea celor 40 de mucenici din Sevastia, gospodinele din Moldova pregătesc colaci, copţi sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unşi cu miere şi cu nucă.
Pe de altă parte, în Dobrogea şi în Muntenia, mucenicii sunt de dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8, și nu sunt copţi, ci fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Mucenicii sunt savurați după ce au fost duşi la biserică pentru a fi sfințiți.
Printre alte obiceiuri și tradiții de 9 martie se numără: consumul a 40 de pahare cu vin, stropirea oamenilor și animalelor cu apă sfințită, aprinderea focurilor prin curţi şi grădini, bătutul pământului cu maiurile pentru alungarea frigului şi scoaterea căldurii, aflarea norocului în noul an prin prepararea turtei de măcinici și tăierea primelor corzi de viţă de vie.
Sursă foto: wikipedia.com