Connect with us

Regional

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 1 – 7.XII.2014

Published

on

30.XI.2014 Duminică

BULETIN AGROMETEOROLOGIC REALIZAT DE Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

Diagnoza evoluţiei vremii: În săptămâna care a trecut (24 – 29.XI) în Oltenia, vremea a fost mai rece decât normalul termic. Cerul a fost mai mult acoperit. Luni, vineri şi sâmbătă local au căzut precipitaţii slabe sub formă de burniţă, ploaie, lapoviţă şi ninsoare, marţi și miercuri precipitaţiile au fost izolate, iar joi pe arii extinse. Vântul a suflat slab până la moderat cu unele intensificări în cursul zilei de luni. Temperatura aerului a avut fluctuații de la o zi la alta. Temp. Max: -3…8 grade. Temp. min. -4…5 grade; Valorile mai ridicate s-au înregistrat în cursul zilei de marţi (3-8 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de vineri (-4…-1 grad). În cursul unor nopți și dimineți izolat   s-a produs ceață.

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 1 – 7.XII.2014

Ca o caracterizare generală: Vremea va fi schimbătoare și mai rece decât normalul termic. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 1 – 3.XII.2014 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea se va menține închisă. Cerul va fi temporar acoperit. Pe arii extinse vor cădea precipitații predominant sub formă de ninsoare. Se va forma strat de zăpadă. Vântul va sufla slab până la moderat cu intensificări locale în jumătatea sudică a regiunii viscolind ninsoarea. Temp. Max: -4…4 grade. Temp. min. -5…2 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de miercuri (0…4 grade), iar cele mai scăzute în cursul dimineţii de marţi (-5…0 grade).

Al doilea interval 47.XII.2014 (de joi până duminică estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea va fi apropiată de normalul termic. Cerul va fi varabil în unele intervale de timp. Joi și vineri izolat vor cădea precipitaţii slabe predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: -1…6 grade. Temp. min.     -5…2 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de sâmbătă (1…6 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de joi (-4…0 grade). Duminică în data de 7.XII un poroces de răcire uşoară se va declanşa.

 

Regimul termic al aerului din acest interval va fi mai scăzut decât în mod normal, în aproape toată regiunea. Valorile temperaturilor medii diurne ale aerului se vor situa între -4…2 grade, abaterile termice negative fiind de 1…6 grade. Se va produce îngheţ la sol.

La începutul intervalului, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

 

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol al Olteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua mai lent în aproape toată zona agricolă, iar în depresiuni va fi posibilă stagnarea temporară a acestora.

Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrăţire (10-100%), iar în culturile tardive se vor continua răsărirea (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-100%).

La cultura de rapiţă predominantă va fi faza de înfrunzire (8-14 frunze), la nivelul întregii regiuni.

În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie vor intra treptat în stadiul de repaus biologic, speciile având pe ansamblu o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.

Recomandǎri de specialitate:

    Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;

    Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile semănate în perioada optimă;

    Lucrării agrotehnice de întreţinere în vii şi livezi (tratamente fito-sanitare, încorporarea gunoiului de grajd, îngropatul viilor);

    Verificarea vigurozităţii şi densităţii plantelor la cerealierele de toamnă.

 

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 8-15XII.2014 realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Estimările actuale arată că:

– Vremea va fi mai rece decât normalul termic. Cerul va fi temporar noros. În data 8.XII local va ninge slab. În data de 12.XII ninsorile vor fi pe arii relativ extinse dar tot slabe, iar în data de 13.XII izolate. Temp. max: -5…4 grade și temp. min: -8…0 grade.   

Valorile mai ridicate se vor înregistra în data de 10.XII (-2…2 grade) iar cele mai scăzute în diminețile de 12-15.XII (-8…-3 grade). Noaptea și dimineața condiții favorabile producerii ceții.

           

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.

 

Pentru persoanele interesate, CMR Oltenia oferă date şi prognoze agrometeorologice specializate.