HANUKA 5775
Publicat de Cosmin Meca, 17 decembrie 2014, 19:50 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 12:09
Hanuka, adică „Rededicarea” sau „Inaugurarea”, este o sărbătoare minoră a evreilor şi reprezintă „Sărbătoarea inaugurării” fiind cunoscută şi ca Sărbătoarea luminilor (Hag haUrim). Este o sărbătoare care durează opt zile (25 Kislev – 3 Tevet, conform calendarului ebraic), comemorând rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.
Hanuka este descrisă în Talmud care spune că, după ce forțele lui Antioh al IV-lea au fost deviate de la Templu, Macabeii au descoperit că aproape tot uleiul de măsline pentru ritual a fost profanat. Ei au găsit doar un singur ulcior sigilat de Marele Preot, cu suficient ulei cât să țină Menora aprinsă în Templu pentru o singură zi. Folosind uleiul din urcior, acesta a ars timp de opt zile (timp necesar să aibă ulei nou presat și pregătit).
Această victorie a luminii împotriva întunericului este sărbătorită de HANUKA, prin aprinderea unor lumînărele, începînd cu una în prima seară (17 decembrie în anul acesta), şi adăugînd apoi cîte una, pînă la opt în ultima zi a sărbătorii, într-un candelabru special cu 9 braţe. Este o sărbătoare a bucuriei şi a cîntecelor, mai ales pentru copii, care primesc daruri, se joacă cu un titirez și primesc daruri. La masă se servesc mancaruri pline de ulei – dar gustoase – care dau gustul specific al sarbatorii: gogosile umplute cu dulceata „sufganiot” si chiftelele de cartofi „latkes” sau „levivot”.
Este o sărbătoare importantă pentru poporul evreu, dar are şi o semnificaţie universală, fiind legată de evenimente care au salvat credinţa monoteistă în general.
În această seară, evreii craioveni și președintele comunității, profesor doctor Corneliu Sabetay, au aprins prima lumânărică la sinagogă, alături de prieteni vechi și invitați de seamă : Rafael Schafer, rabin șef al Federației Comunităților Evreiești din România, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, Emil Boroghină, directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj, reprezentanți ai Asociației Bulgarilor ”Sedeanca”, ai Bisericii Ortodoxe.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.