Prognoza vremii 29 decembrie – 4 ianuarie
Publicat de Cosmin Meca, 28 decembrie 2014, 16:37
Diagnoza evoluţiei vremii: În săptămâna care a trecut (22 – 27 decembrie) în Oltenia, vremea a fost mai caldă decât normalul termic. Cerul a fost variabil de luni până joi, apoi temporar noros vineri și sâmbătă. Începând de vineri după-amiză pe arii extinse au căzut precipitații la început sub formă de ploaie, care s-au transformat în lapoviță și ninsoare. S-a format strat de zăpadă care sâmbătă dimineața măsura până la 28 cm la Drăgășani Cantitatea maximă de precipitații în 24 de ore a fost 34,8 l/mp la Drăgăşani. Temp. Max: 0…20 grade. Temp. min. -7…9 grade; Valorile mai ridicate s-au înregistrat în cursul zilei de miercuri (12-20 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de luni (-7…2 grade).
Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 29 decembrie 2014 – 1 ianuarie 2015
Ca o caracterizare generală: Vremea va fi deosebit de rece, geroasă local noaptea și dimineața. O creștere ușoară de temperatură se va produce sâmbătă și duminică. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.
Distingem 2 intervale de prognoză:
Primul interval 29 – 31 decembrie 2014 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)
Vremea va continua să se răcească. Cerul va fi mai mult acoperit lui și temporar noros marți și miercuri. Luni, pe arii extinse va ninge și se va forma strat de zăpadă. Marți ninsorile vor fi locale și slabe, iar miercuri izolate. Vântul va sufla slab până la moderat cu intensificări locale din sectorul estic viscolind ninsoarea. Pentru ziua de luni avem atenționare cod galben de ninsori în cea mai mare parte a țării până la ora 23. Temp. Max: -10…+1 grad. Temp. min. -18…-5 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de luni (-3…+1 grad), iar cele mai scăzute la sfârșitul nopții de miercuri în cursul dimineţii de joi (-18…-13 grade).
Al doilea interval 1 – 4 ianuarie 2015 (de joi până duminică estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Vremea se va menține deosebit de rece geroasă și dimineața deși temperatura aerului va crește ușor de la o zi la alta. Cerul va deveni treptat variabil mai ales începând de vineri. Joi izolat va ninge slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: -8…+1 grad. Temp. min. -16…-4 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de duminică (-5…+1 grad), iar valorile cele mai scăzute în dimineaţa de vineri (-16…-8 grade). În ultimele 3 nopți în zonele joase se va produce ceață asociată cu depunere de chiciură.
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât in mod normal, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa intre -7…-2°C, valori mai scăzute cu 1…6°C in raport cu mediile multianuale.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va menţine In limite apropiate de optim şi optime, la nivelul Intregii regiuni.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de câmp se vor desfăşura In general normal pe aproape întreg teritoriul agricol, regimul termic din aer şi sol mai scăzut decât în mod normal va determina o încetinire a proceselor fiziologice, înregistrându-se starea de repaus biologic. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine pe ansamblu medie şi bună, iar în semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (90-100%) şi înfrăţire (50-100%). La culturile tardive vor predomina răsărirea (75-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%).
La cultura de rapiţă se va semnala predominant înfrunzirea (7-13 frunze), la nivelul întregii regiuni.
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor menţine stadiul de repaus biologic în cea mai mare parte a plantaţiilor.
Lucrările agricole specifice (arături de toamnă, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.
RECOMANDARI DE SPECIALITATE:
- Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
- Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
- Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.
Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 5 – 12 ianuarie 2015 realizată cu ajutorul modelelor de prognoză
Estimările actuale arată că:
– Creșterea ușoară a temperaturii va continua și vremea va deveni apropiată de normalul termic. Cerul va fi temporar noros și acoperit în datele de 8, 9 și 11 ianuarie, când pe arii extinse va ninge. Ninsori izolate și slabe se vor produce în datele de 5, 6 10 și 12 ianuarie. Temp. max: -5…4 grade și temp. min: -9…+1 grad.
Valorile mai ridicate se vor înregistra în datele de 8 și 10 ianuarie (-1…4 grade) iar cele mai scăzute în dimineața de 13 ianuarie (-9…-4 grade). În unele nopți și dimineți vor fi condiții favorabile producerii ceții.
Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.