Prognoza vremii 5 – 11 ianuarie
Publicat de Cosmin Meca, 4 ianuarie 2015, 11:57
Diagnoza evoluţiei vremii: În săptămâna care a trecut (29 decembrie 2014– 4 ianuarie 2015) în Oltenia, vremea a fost schimbătoare. Luni a fost normală termic , iar local în cursul zilei a nins. De marți până joi a fost deosebit de rece, geroasă, mai ales noaptea și dimineața. Vineri și sâmbătă s-a încălzit și a deveni apropiată de normalul termic. Cerul a fost temporar acoperit luni, apoi variabil de marți până azi. Ninsori slabe cu caracter local s-au înregistrat și marți, iar în noaptea de vineri/sâmbătă izolat a plouat slab. La începtul săptămânii s-a format strat de zăpadă care s-a diminuat treptat, iar sâmbătă dimineața măsura până la 27 cm la Drăgășani. Cantitatea maximă de precipitații în 24 de ore a fost 13,0 l/mp la Pielești în jud. Dolj. Temp. Max: -13…+9 grade. Temp. min. -30…+1 grad; Valorile mai ridicate s-au înregistrat în cursul zilei de sâmbătă (3 – 9 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de joi (-30…-14 grade).
Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 5 – 11 ianuarie 2015
Ca o caracterizare generală: Vremea se va răci treptat până miercuri și va deveni deosebit de rece, geroasă local noaptea și dimineața. Apoi o creștere treptată a temperaturii se va produce începând de joi, iar de vineri până duminică va fi apropiată de normalul termic. Ca urmare temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.
Distingem 2 intervale de prognoză:
Primul interval 5 – 7 ianuarie 2015 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)
Vremea va continua să se răcească. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări locale din sectorul vestic luni și marți. Temp. Max: -8…+2 grad. Temp. min. -17…-5 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de luni (-3…+2 grad), iar cele mai scăzute la sfârșitul nopții de miercuri în cursul dimineţii de joi (-17…-11 grade).
Al doilea interval 8 – 11 ianuarie 2015 (de joi până duminică estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Vremea se va încălzi treptat. Temperatura aerului va crește ușor de la o zi la alta. Cerul va fi variabil joi și vineri și noros sâmbătă și duminică. În după-amiaza de sâmbătă local vor cădea precipitații sub formă de ploaie, iar în noaptea de sâmbătă/duminică și duminică precipitațiile vor fi pe arii relativ extinse și se vor transforma în lapoviță și ninsoare determonând apariția poleiului. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: -7…+5 grad. Temp. min. -12…0 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de sâmbătă (0…+5 grade), iar valorile cele mai scăzute în dimineaţa de vineri (-12…-7 grade).
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, în primele patru zile, apoi apropiată de normalul termic în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -12…-5°C, în primele 4 zile valori mai scăzute cu 1…6°C in raport cu mediile multianuale, apoi între -4 …0 grade adică apropiată de mediile multianuale.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va menține în limite apropiate de optim şi optime, la nivelul întregii regiuni.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de câmp şi pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în toate zonele agricole. Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică (-10…-15…-20°C) de rezistenţă a plantelor, la culturile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, sau cu strat superficial (sub 10 cm), se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături). În general, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă va fi diferenţiată în teritoriu, de la bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, până la medie şi slabă în cele întârziate fenologic. De asemenea, în plantaţiile pomi-viticole, depunerea de zăpadă asociată cu chiciura va produce ruperea unor ramuri tinere la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), în funcţie de data semănatului se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%).
Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă pe suprafeţe restrânse din Muntenia, Dobrogea şi Moldova va parcurge dezvoltarea aparatului foliar.
Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua starea de repaus biologic, în toate plantaţiile. Temperaturile minime din aer deosebit de scăzute şi chiciura persistentă pe ramuri şi coarde pot determina pierderi în viabilitatea mugurilor de rod, îndeosebi în plantaţiile unde au existat condiţii de sensibilizare a acestora (călire insuficientă) şi la soiurile cu rezistenţă mai redusă faţă de condiţiile de iernare.
Lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:
- Continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilității culturilor de toamnă, precum și a elementelor de rod la pomii fructiferi și vița de vie.
Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 12 – 19 ianuarie 2015 realizată cu ajutorul modelelor de prognoză.
Estimările actuale arată că:
– Creșterea ușoară a temperaturii va continua, iar în data de 12 ianuarie vremea va deveni ușor mai caldă decât normalul termic, apoi se va răci treptat și va deveni normală termic. Cerul va fi temporar acoperit în intervalul 13-19 ianuarie, când pe arii extinse vor cădea precipitații la început sub formă de ploaie, care, mai ales începând cu data de 16 ianuarie se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Temp. max: -2…10 grade și temp. min: -9…+3 grade.
Valorile mai ridicate se vor înregistra în data de 12 (5…10 grade) iar cele mai scăzute în diminețile de 17 și 18 ianuarie (-9…-4 grade). În unele nopți și dimineți vor fi condiții favorabile producerii ceții.
Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.