Subiectele zilei 16 ianuarie
Publicat de Cosmin Meca, 16 ianuarie 2015, 11:06
Politică
* Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, 15 ianuarie, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. Preşedintele României a discutat cu liderii europeni teme extrem de importante pentru România: ridicarea raportului MCV, aderarea la spaţiul Schengen şi intrarea în zona euro. În conferinţa de presă comună, Juncker a vorbit puţin, dar corect politic. „Am mare încredere în noul preşedinte al României, cred că el va apropia şi mai mult România de Europa. Europa n-ar fi completă fără România. Mă simt foarte apropiat de această ţară”, a spus Jean-Claude Juncker. „Am găsit nu doar înţelegere, ci un punct de vedere aproape identic cu al meu în mai multe teme privind România. Am subliniat procesul de integrare totală în UE, dorinţa României de a finaliza, de a deveni membru acceptat şi respectat în nucleul UE”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, despre ridicarea Mecanismului de Cooperarea şi Verificare (MCV) aplicat României de UE în ultimii opt ani. (Adevărul.ro)
* Românii cred că avem nevoie de demararea unui nou proiect de ţară, în care rolul de iniţiator să-i revină preşedintelui Klaus Iohannis, relevă un sondaj IRES, efectuat la începutul acestui an. Nouă români din zece au aprobat ideea unui nou proiect de ţară, iar peste 90% dintre aceştia susţin că acest proiect trebuie demarat rapid chiar de preşedintele Klaus Iohannis. Doar 20% îl văd pe premier în postura iniţiatorului unui astfel de proiect de ţară. Nevoia unui nou proiect de ţară este sprijinită mai ales de cei din Transilvania şi Banat. Potrivit sondajului IRES, se păstrează un trend optimist în privinţa viitorului, trend observat mai ales după alegerile din 16 noiembrie. O treime dintre respondenţi consider că România va avea o creştere economică importantă în următorii 25 de ani, principala zonă de creştere economică fiind industria. (gandul.info)
* Premierul Victor Ponta vrea un nou acord politic, de data aceasta pe Cultură. Şeful Executivului nu este la prima astfel de iniţiativă. A mai cerut acord politic pe masterplanul care ar trebui să ne aducă sute de kilometri de autostrăzi. Altfel, începem munca degeaba, este de părere Ponta. Ne trebuie pact pe educaţie şi sănătate, spun şi cei de la UDMR, informează B1 TV. Singurul acord politic care a fost deja concretizat a fost cel cerut de preşedintele Klaus Iohannis, pe mărirea bugetului Apărării la 2 la sută din Produsul Intern Brut. „Ar fi nevoie de un acord politic în ceea ce priveşte finanţarea Educaţiei naţionale aşa cum scrie în legea actuală în vigoare. Ar trebui să asigurăm 6 la sută pentru educaţie. Un alt subiect la fel de important, zic eu, a fost legat de sistemul sanitar unde iarăşi am propus o creştere a alocaţiilor bugetare”, a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Şi ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu, a declarat, că s-ar bucura să existe o înţelegere a tuturor formaţiunilor politice pentru un „pact pe cultură”, similar celui încheiat în privinţa Ministerului Apărării, pentru ca bugetul Ministerului Culturii să poată ajunge la 1% din PIB, prag cerut de UE. (curierulnational.ro)
* Puterea şi opoziţia vorbeşte pe aceeaşi voce în ceea ce priveşte componenţa viitorului Legislativ. PSD propune rducerea numărului de aleşi la 400, iar PNL la 300, faţă de aproape 600, câţi există în prezent. Comisia comună pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale lucrează, în prezent, la noul Cod Electoral care va stipula, implicit, şi numărul de parlamentari. Senatorul Alin Tişe, membru în Comisia de Cod Electoral, susţine că noul PNL agrează ideea reducerii numărului de parlamentari la 300, respectiv 200 de deputaţi şi 100 de senatori. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care conduce, totodată, şi Comisia de Cod Electoral susţine că viitorul Parlament ar trebui să aibă 300 de deputaţi şi 100 de senatori, la care s-ar adăuga şi reprezentanţii minorităţilor naţionale. În total, Parlamentul ar avea 418 parlamentari, în condiţiile în care există 18 minorităţi naţionale, care au şi drept de reprezentare parlamentară. (Adevărul.ro)
* Tot mai multe voci din PSD vorbesc despre varianta în care partidul nu va mai organiza alegeri interne, astfel încât Victor Ponta ar putea rămâne președinte până în 2017. După ce Biroul Permanent Naţional al PSD a decis luni să amâne convocarea congresului, fără niciun fel de explicaţii oficiale, tot mai mulți social-democrați vorbesc despre blocarea alegerilor interne, ceea ce înseamnă că Victor Ponta ar urma să conducă partidul până în 2017. Iniţial, după eşecul la prezidenţiale, s-a stabilit ca viitorul congres al partidului să aibă loc în martie. Acum, social- democraţii au decis ca, la sfârşitul lunii martie, să aibă loc doar Consiliul Naţional al partidului, sub pretextul că acesta este singurul for care poate convoca congresul extraordinar. În acest context, tot mai mulţi social-democraţi recunosc că, în spatele acestei strategii, se află, de fapt, o înțelegere care are ca miză menţinerea lui Ponta în fruntea partidului. (evz.ro)
* Prim-vicepreşedintele PC, Cristian Popescu Piedone, şi-a asumat public o schimbare majoră de strategie a PC. Piedone a declarat că partidul trebuie să se modernizeze, să se reformeze şi să meargă pe propriile picioare. „În istoria partidului, Dan Voiculescu va fi preşedintele fondator. Va rămâne alături de noi şi va avea un loc aparte în istoria partidului, a adăugat liderul conservator. Partidul ăsta a fost ca şi copilul lui, dar ca să crească, acest copil trebuie lăsat să meargă pe propriile picioare, să nu fie mereu partidul breloc“, e de părere primarul de la sectorul 4. Piedone susţine că este importantă refacerea partidului şi reinventarea lui cât mai repede, pentru că anul electoral 2016 bate la uşă, iar conservatorii îşi doresc ca la generale să intre în Parlament. „La locale vrem să mergem singuri. Este primul examen real, iar dacă nu putem, vom vedea ce vom face în viitor. Vrem să trecem de 5% la locale“, a conchis Piedone. (eazi.ro)
* Finanţatorul Astrei Giurgiu, Ioan Niculae, ar fi finanţat ilegal campania lui Mircea Geoană, pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Procurorii DNA au investigat o finanţare de 150.000 de euro a lui Niculae către PSD, suma finală ridicându-se la un milion de euro. În acest dosar, Niculae a fost achitat în 2013, dar un nou denunţ, făcut de Viorel Hrebenciuc, aflat acum în arest într-un alt dosar, cel al retrocedărilor pădurilor din diferite judeţe ale ţării, ar putea redeschide dosarul. Reţinut în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, Viorel Hrebenciuc pare a fi implicat şi în alte dosare de corupţie. Potrivit unor surse judiciare, fostul deputat a oferit declaraţii procurorilor despre modul în care a fost finanţată campania electorală a lui Mircea Geoană, pentru prezidenţialele din 2009, pierdute de candidatul PSD în faţa lui Traian Băsescu. (gandul.info)
Actualitate
* Procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari, un teren de circa 6.000 de hectare de pădure. Potrivit procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Braşov, în contextul retrocedării ilegale a unor mari suprafeţe de teren forestier către Gheorghe Paltin Sturdza, în 12 aprilie 2013, la biroul SCA Chiuariu şi Asociaţii din Bucureşti a avut loc o întâlnire între acesta şi senator. „Cu ocazia acelei întâlniri, după ce Chiuariu Tudor Alexandru l-a asigurat pe Paltin Gheorghe Sturdza de influenţa sa avută asupra funcţionarilor publici din judeţul Bacău implicaţi în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna, i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obţine, cu ajutorul influenţei sale asupra respectivilor funcţionari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha de pădure”, potrivit anchetatorilor. Procurorii DNA anunţau, în 10 ianuarie, că Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce ar fi stabilit să primească 2,5 milioane euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. (gandul.info)
* Regulamentul şcolar a suferit o serie de modificări care îi vizează atât pe elevi cât şi pe profesori. Părerile celor din sistem sunt împărţite, însă elevii spun că noile reguli încalcă Legea Educaţiei Naţionale. Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la teste vor putea contesta rezultatele, profesorii nu vor mai avea voie să-i agreseze verbal sau fizic pe copii, în timp ce şcolile vor fi obligate să ofere consiliere în carieră, dar şi consiliere psihologică elevilor. Odată cu noul regulament, elevii îi pot cere profesorului ca, în termen de cinci zile, să justifice notele date la lucrări, ajungându-se chiar la reevaluarea lucrării, printr-o solicitare făcută directorului. Conform regulamentului, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, care nu predau la clasa respectivă şi care au obligaţia de a reevalua lucrarea scrisă, fără a fi remuneraţi pentru acest lucru. (Adevărul.ro)
* Românii se tem cel mai mult că România, peste 25 de ani, ar putea fi afectată de un război. Temerile principale ale românilor, atunci când se gândesc la România peste 25 de ani, mai cuprind, în ordine, îmbătrânirea populaţiei, inflaţie şi creşterea preţurilor, dar şi falimentul statului român. Cei care au răspuns la întrebarea „Care sunt principalele două lucruri de care vă temeţi cel mai mult pentru România, dacă ar fi să v-o imaginaţi peste 25 de ani?”, într-un sondaj IRES, au dat răspunsuri variate. Cei care au indicat războiul ca principală spaimă în viitor au fost în principal bărbaţii cu studii superioare, iar cei care au indicat cel mai puţin această spaimă în răspunsurile lor au fost femeile cu studii elementare, conform IRES. În topul temerilor românilor, pentru România din următorii 25 de ani, urmează îmbătrânirea populaţiei (34%), inflaţia şi creşterea preţurilor (22%), nivelul datoriilor statului (19%), reţelele de crimă organizată (16%), falimentul statului român (13%), creşterea inegalităţii sociale (12%), tulburări sociale (10%). (gandul.info)
* Ministerul Justiției informează opinia publică despre posibilitatea de a solicita instanței de judecată, în toate cauzele civile (aproximativ 90% din totalul cauzelor aflate pe rolul instanţelor), ca încheierea de ședință sau hotărârea judecătorească să le fie transmisă în format electronic. Astfel, în urma unui demers al Ministerului Justiției, susținut și de Consiliul Superior al Magistraturii, programul informatic al instanțelor a fost modificat astfel încât să permită transmiterea prin e-mail către părțile dintr-un proces, dar și către reprezentanții legali ai acestora, a încheierilor de ședință sau a hotărârii judecătorești imediat ce acestea sunt încărcate în sistem. “Este un alt pas pe care îl facem spre implementarea conceptului de dosar electronic, în acest moment fiind posibilă comunicarea și prin e-mail a încheierilor de ședință și a hotărârilor. Am parcurs încă un moment în cooperarea cu C.S.M. care a susținut această inițiativă și a aprobat rapid implementarea ei la nivelul tuturor instanțelor din țară. (curierulnational.ro)
* Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” solicită Guvernului deblocarea acordării tichetelor de masă pentru angajaţii din administraţia publică, arătând că, într-o primărie, un consilier cu studii superioare, începător sau cu experienţă, are un salariu net de 700 – 800 de lei. Potrivit confederaţiei sindicale, din cauza neactualizării valorii de referinţă pentru salarizarea din domeniul public, pe care Guvernul a păstrat-o şi pentru 2015 la nivelul salariului minim de la intrarea în vigoare a Legii 284/2010, respectiv 600 de lei, clasele de slarizarea de la 1 la 20 s-au eliminat, fiind aduse la acelaşi nivel salariile încadrate între coeficienţii 1 şi 1,6. Astfel, Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, prin aplicarea deficitară, devine o „sursă de profundă inechitate”, potrivit Cartel Alfa. (Adevărul.ro)
* Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost dus joi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a da declaraţii în dosarul în care cele două experte contabile din dosarul ”Căprioara” al lui Marian Oprişan au fost arestate preventiv. Potrivit unor surse citate de B1 TV, Necolaiciuc ar avea legături cu expertul parte din această cauză. Este vorba despre doi speciaişti care au fost desemnaţi, unul dintre ei agreat de Ministerul Justiţiei şi desemnat de instanţă să facă expertiza în cazul lui Marian Oprişan. De cealaltă parte este un expert propus de Marian Oprişan, pentru că aşa este procedura în cadrul unui proces. Potrivit procurorilor, cele două femei s-ar fi înţeles pentru ca prejudiciul constatat în dosar să fie mult micşorat sau chiar zero. Fostul director general al CFR execută o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare pentru fraudarea statului cu 2,7 milioane de euro. Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, supranumit “ţarul CFR” din cauza prejudiciilor aduse companiei, a fost extrădat în 20 aprilie 2011 din SUA. (curierulnational.ro)
* „Cârtiţele” care sapă tunelul Magistralei 5 de metrou Eroilor – Drumul Taberei şi-au încheiat activitatea şi vor ieşi la staţia terminus Râul Doamnei, se arată într-un comunicat transmis de Metrorex. De acolo, vor fi aduse înapoi către Academia Militară, pentru a porni către staţia Eroilor. Magistrala 5 de metrou ar urma să fie dată în folosinţă în 2017.”Suntem în grafic cu lucrările, toată structura de rezistenţă va fi finalizată până la 1 septembrie în acest an şi începem şi lucrările de finisaje, pentru ca, la sfârşitul lui 2016, cel târziu primul trimestru din 2017, tot metroul să fie gata”, a declarat directorul Metrorex, Aurel Radu.Potrivit acestuia, până la sfârşitul lunii martie 2015, strada Drumul Taberei va fi redată circulaţiei.Metroul de Drumul Taberei va avea zece staţii: Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară şi Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, o populaţie de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei. Costurile acestui proiect sunt estimate la 1,2 miliarde de euro, din care 85% provin din fonduri UE nerambursabile. La 1 septembrie 2015, tunelul, staţiile de metrou şi toată structura de rezistenţă ar trebui să fie gata. (gandul.info)
Economie
* Peste 150.000 de români au credite în franci elveţieni. Ratele le-au crescut la bancă, peste noapte, cu până la 30%. Mai multe bănci din România au afişat joi, 15 ianuarie, un curs în care francul elveţian a trecut de 5 lei, apreciindu-se cu aproape 30%. Acest efect este din cauza faptului că Banca Centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de schimb valutar, care era de 1,2 franci elveţieni la un euro. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat, pentru Digi 24 că, în opinia sa, băncile au afişat cotaţii mult mai scumpe la vânzare de franci decât la cumpărare pentru că nu vor să facă tranzacţii până se calmează piaţa. „A fost o răbufnire, s-a creat acel efect al unei oale sub presiune. Acum s-a ridicat capacul, a ieşit aburul, acum doar fierbe”, a declara purtătorul de cuvânt al BNR, la Digi 24. (Adevărul.ro)
* „Explozia“ francului elveţian a zdruncinat puternic pe burse băncile prezente în Europa de Est. Într-una dintre cele mai dramatice manevre din istoria pieţei valutare, Banca centrală a Elveţiei a renunţat să mai susţină plafonul minim de schimb valutar al francului elveţian faţă de euro, semn că a cedat presiunii create pe euro de Banca Centrală Europeană şi goanei ruşilor spre adăpost în faţa prăbuşirii rublei, şi a renunţat să mai susţină plafonul minim de schimb valutar al francului elveţian faţă de euro. Decizia a aruncat în aer francul elveţian, a zdruncinat acţiunile băncilor prezente în Europa Centrală şi de Est şi face practic să se cutremure pământul de sub picioarele oricui depinde de cursul de schimb franc-euro. Acţiunile băncii austriece Erste au picat cu peste 4%, iar forintul maghiar şi zlotul polonez s-au depreciat marcând noi minime istorice.Reacţia pieţei readuce în atenţie pericolele pe care le pune îndatorarea excesivă în valută, o modă în anii de boom economic.Austria, stat membru al zonei euro, pare cea mai vulnerabilă. (zf.ro)
* PAID, compania care deţine monopolul pe segmentul asigurărilor obligatorii de locuinţe, avea la sfârşitul lunii decembrie un portofoliu de 1,49 milioane de contracte în vigoare, dublu faţă de nivelul înregistrat în perioada similară din 2013, potrivit datelor publicate de asigurător. Cu toate acestea, portofoliul PAID a intrat pe o pantă descendentă în ultima perioadă, doar pe parcursul lunii decembrie numărul poliţelor de asigurare scăzând cu aproximativ 340.000. Anul trecut s-a înregistrat o tendinţă de creştere a numărului de poliţe, în contextul unor modificări legislative, însă din luna septembrie numărul contractelor încheiate a intrat pe o pantă descendentă. În primele zile ale lunii septembrie a fost înregistrat nivelul maxim al anului trecut, respectiv 1,57 milioane de poliţe în vigoare. Nivelul maxim zilnic al vânzărilor de poliţe a fost atins pe 27 noiembrie, când au fost încheiate peste 13.000 de contracte. Poliţele obligatorii au un cost cuprins între 10 sau 20 de euro în funcţie de tipul locuinţei şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. (zf.ro)
* Încurajarea plăţilor electronice va duce la reducerea economiei gri, spune vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru.“În mod sigur încurajarea plăţilor electronice va duce la reducerea economiei gri. Peste tot în lume reducerea plăţilor cu numerar şi încurajarea plăţilor electronice au dus la diminuarea evaziunii fiscale, au dus la o diminuare a economiei gri şi negre. Este foarte simplu, nu mai sunt bani fizic şi atunci este mult mai greu de făcut evaziune şi este mult mai uşor de urmărit electronic parcursul banilor. Pe de altă parte, faptul că nu mai intră direct în contact organul abilitat sau reprezentantul organului abilitat al statului cu petiţionarul, că este persoană fizică sau juridică, reduce foarte mult ideea de a da ceva ca să primeşti mai repede sau peste rând sau ceva înapoi şi acestea sunt motivele esenţiale”, a declarat, pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru. El a mai spus că încurajarea plăţilor electronice va genera şi creştere economică. (curierulnational.ro)
* Fiecare din cele 5,3 milioane de hectare însămânţate anul trecut cu cereale le-a adus în medie fermierilor 717 euro/hectar, nivel care a plasat economia locală pe locul 17 din 25 de producători de cereale din Uniunea Europeană anul trecut. „În cazul meu atât au fost numai costurile pe hectar pentru cereale. Cine face rabat de la calitate obţine şi încasări mai mici“, spune Dimitrie Muscă de la Combinatul Agroindustrial Curtici, o fermă de 7.500 de hectare. Încasările la jumătate faţă de liderul european Olanda (1.500 euro/hectar) vin în cea mai mare parte din lipsa de productivitate în volum din fermele locale. Preţul mediu la cereale obţinut anul trecut de agricultorii români a fost al şaselea cel mai mare din Uniunea Europeană, în timp ce productivitatea medie a fost a optsprezecea între cei 25 de producători de cereale din Uniune. Cu o productivitate de 3,9 tone/hectar la cereale în 2014, România arată pieţei internaţionale atât problema structurală a fărâmiţării excesive în trei milioane de ferme de câteva hectare, cât şi lipsa apetitului investiţional al fermierilor. (zf.ro)
* Lenovo România a finalizat achiziţia diviziei de servere x86 şi tranziţia echipelor de la IBM România, proces în urma căruia numărul de angajaţi ai subsidiarei locale a producătorului chinez a ajuns la 160 de persoane, de la 12, a declarat şeful Lenovo Româia, Aurel Neţin. Am finalizat integrarea diviziei de servere x86 de la IBM şi acum Lenovo are o echipă mai mare. Suntem aşadar pregătiţi să intrăm în forţă în segmentul de servere. (…) Ne dorim ca în 10 ani Lenovo să devină lider atât în piaţa de PC-uri, în piaţa de enterprise, cât şi în piaţa de mobile, şi să devină un jucător în piaţa de cloud”, a afirmat Neţin într-o conferinţă dedicată acestui eveniment. Totodată, Lenovo România a inaugurat noul sediu central, situat în Bucureşti, în zona Aviaţiei. Grupul chinez Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri din lume, a încheiat în septembrie 2014 procesul de preluare a diviziei de servere a companiei americane International Business Machines (IBM) pentru suma de 2,1 miliarde de dolari. (gandul.info)
Extern
* Două persoane au murit, iar alta a fost rănită în cursul unei intervenţii a forţelor speciale belgiene împotriva unei celule teroriste care pregătea atentate, anunţă Poliţia belgiană, citată de AFP.”Forţele speciale au intervenit împotiva unei celule teroriste care pregătea atentate. Membrii grupării se antrenaseră în Siria”, a comunicat Poliţia belgiană.”Gruparea teroristă era pe punctul de a comite, în mod iminent, un atentat de amploare în Belgia”, a declarat procurorul Eric Van der Sijpt. Forţele speciale belgiene au intervenit, joi seară, într-o clădire din oraşul Verviers (est) unde erau presupuşi membri ai unui grup terorist. Presa relatase că trei persoane au murit în schimburile de focuri care au urmat, iar alţi suspecţi au fost reţinuţi. În zonă au fost auzite mai multe explozii şi schimburi de focuri. (zf.ro)
* Papa Francisc a apărat recent libertatea de exprimare, dar a ţinut totodată să precizeze că aceasta are limitele sale, în special când vine vorba de religie. Comentariile sale vin pe fondul atentatului sângeros petrecut la redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo, atac în care şi-au pierdut viaţa 12 persoane, scrie BBC. „Nu poţi să glumeşti pe seama religiei sau să insulţi credinţa altora. Există o limită. Fiecare religie care îşi respectă oamenii are demnitatea sa. Există limite şi în libertatea de exprimare”, a declarat Suveranul Pontif, care se află în prezent într-un turneu în Asia. „Provocarea apare în momentul în care oamenii vorbesc de rău sau ridiculizează religia altor persoane”, a mai adăugat el. Papa Francisc a ţinut să sublinieze că dreptul la liberă exprimare vine cu responsabilitatea de a promova un „bine comun”. Pentru a-şi exemplifica mai bine punctul de vedere, Suveranul Pontif a avertizat că nu se va feri să folosească forţa fizică, dacă cineva îi înjură mama de exemplu. (Adevărul.ro)
* Anchetatorii francezi și spanioli verifică o posibilă celulă jihadistă la Madrid. Poliția franceză și spaniolă verifică o serie de informații de ultimă oră potrivit cărora Amedy Coulibaly, unul din cei trei atacatori de la Paris, a petrecut trei zile, între 30 decembrie și 2 ianuarie, la Madrid. Prezența sa în capitala spaniolă ar semnala existența unei alte celule jihadiste de sprijin, pe lângă complicii de la Paris. La Madrid, oraș prin care a trecut și iubita lui Coulibaly în drum spre Siria, teroristul ar fi fost însoțit de un alt individ, deocamdată neidentificat, scrie AFP. Poliția franceză a anunțat deja că unul dintre complici, un bărbat care l-ar fi transportat pe Coulibaly cu motocicleta la băcănia evreiască din Paris unde a ucis vineri patru persoane, ar fi fugit din Franța și s-a refugiat, de asemenea, în Siria. Anchetatorii au mai stabilit că armele folosite de Coulibaly și frații Kouachi în atentatele de la Paris au fost livrate de un traficant din Belgia. Acesta din urmă s-a predat poliției când a aflat că armele sale, vândute cu 5.000 de euro, au fost folosite în masacrul din capitala franceză. (evz.ro)
* Un scouter danez care lucra pentru Manchester United a fost concediat după o serie de atacuri rasiste şi xenofobe la adresa imigranţilor din Estul Europei. Torben Aakjaer, un scouter danez care lucra pentru Manchester United, a fost concediat după ce a postat pe reţelele de socializare mai multe atacuri rasiste şi xenofobe, îndreptate în special înspre imigranţii proveniţi din Europa de Est. Aajkaer fusese suspendat din funcţie de United pe termen nedeterminat şi a fost concediat ieri, după ce jurnaliştii de la The Guardian au semnalat comentariile scouterului pe mai multe reţele de socializare. Într-una dintre postări, danezul face referire la imigranţii din Europa de Est care „ar trebui trimişi acasă cu un şut în fund”. (gandul.info)
Cultură
* Primul concert al anului 2015 pentru Orchestra de Muzică Populară Radio, programat duminică, 18 ianuarie, de la ora 17:00, este unul special, spectatorii având bucuria de a regăsi pe scenă două orchestre. Alături de ansamblul bucureştean, pe scena Sălii Radio va urca şi Orchestra Doina Gorjului din Târgu Jiu. Evenimentul, sub egida muzicii populare gorjeneşti, se va derula sub bagheta a trei dirijori: Adrian Grigoraş (Orchestra de Muzică Populară Radio), respectiv Marcel Parnica şi Aurel Blondea (Ansamblul Doina Gorjului). Pe scena Sălii Radio vor urca: Nelu Bălăşoiu, Petrică Mîţu Stoian, Ion Ghiţulescu, Constantin Măgureanu, Sica Rusu Durlai, Victor Tiţa, Ileana Lăceanu, Mihai Mihalache, Ileana Bacâtea, Mirela Constantin, Maria Loga, Victoriţa Lăcătuşu, Claudia Torop, Olguţa Berbec, Valentin Sanfira, Roberta Crintea, Georgiana Bârsac, Natalia Gorjanu, Alexandra Bleaje. (jurnalul.ro)
* Spectacolul ,,Fantoma de la Opera” de Andrew Lloyd Webber, o producție muzicală de referință, adaptată în 14 limbi, distinsă cu peste 70 de premii importante și vizionată de peste 130 de milioane de spectatori din întreaga lume, va avea premiera la Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian” în data de 24 ianuarie 2015, ora 19:00. Spectacolul pus în scenă la București reprezintă un dublu eveniment: premiera națională a unui musical care a scris istorie în rândul producțiilor de gen, dar și acordarea drepturilor de producţie pentru un spectacol diferit de celelalte adaptări ale versiunii originale, de către The Really Useful Group Theatre Company Ltd., compania deţinătoare a drepturilor de autor, cu sediul în Londra (Marea Britanie).Musicalul ,,Fantoma de la Opera” este pus în scenă de către regizorul australian Stephen Barlow cu ajutorul unei echipe de creație din care fac parte artiști români și străini și are drept protagoniști actori, vedete pop și soliști de operă din România. (jurnalul.ro)
* Teatrul Naţional din Bucureşti lansează, duminică,18 ianuarie, la ora 20:00, spectacolul „Dragoste în patru tablouri“, cea de-a doua premieră a acestui an. Reprezentaţia va avea loc la Sala Mică, în cadrul Programului 9G (Noua Generaţie la Teatrul Naţional). Montarea este semnată de regizoarea Elena Morar, după piesa dramaturgului Lukas Bärfuss. (eazi.ro)
* De la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (ceainărie) din Bucureşti, va avea loc lansarea Seriei de autor Gheorghe Crăciun, un nou proiect editorial Cartea Românească, dedicat unuia dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani. Seria debutează cu volumele Acte originale/Copii legalizate (variațiuni pe o temă în contralumină) și Mecanica fluidului. Copertele celor două volume sînt ilustrate cu desenele originale ale autorului.Invitaţi: Carmen Muşat, Luminiţa Corneanu, Mircea Martin, Florin Iaru, Bogdan Ghiu. Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu. Cu acest prilej va avea loc şi vernisajul expoziţiei „15 desene originale semnate de Gheorghe Crăciun”, expoziţie ce va putea fi vizitată în perioada perioada 16 – 31 ianuarie. (observatorulcultural.ro)
Diverse
* Un proiect menit să transforme Grădina zoologică din Băneasa va începe anul acesta şi se va încheia peste opt ani, scrie stirileprotv.ro. Amenajarea noului bioparc Bucureşti va costa 77 de milioane de euro şi va consta în aducerea, în primă fază, a mai multor animale din fauna locală, printre care porcul mistreţ, ursul, bizonul şi veveriţa. Apoi, după ce vor fi amenajate spaţii mai mari, vor fi aduse şi specii exotice ca girafe, elefanţi, urşi koala, panda uriaşi sau urşi polari. În prezent, Zoo Băneasa adăposteşte 2.000 de exemplare din 200 de specii, însă multe specii importante, chiar din fauna locală, lipsesc. ”Nu avem şacal, nu avem veveriţă, nu avem bizon, nu avem mistreţ, avem o singură pisică sălbatică”, a declarat directorul Zoo Băneasa, Anca Oprea. (gandul.info)
* Continuarea filmului SF de mare succes ‘Avatar’, din 2009, nu va avea premiera în decembrie 2016, aşa cum se preconiza, ci un an mai târziu, în 2017, a declarat, la Wellington, regizorul James Cameron, care lucrează simultan la trei noi pelicule din această serie, informează miercuri BBC, preluat de Agerpres. Obiectivul iniţial era ca toate cele trei scenarii să fie definitivate în cursul lunii ianuarie, astfel încât să poată începe filmările, dar procesul a devenit ‘foarte cuprinzător’, a explicat cineastul canadian, deţinător al mai multor premii Oscar, realizatorul celor două pelicule care au înregistrat cele mai mari încasări din istorie, ‘Avatar’ şi ‘Titanic’. ‘Există un nivel de complexitate pentru a face povestea să funcţioneze ca o saga, de-a lungul celor trei filme’, a spus el pentru Associated Press. ‘Nu vom face pur şi simplu o peliculă şi apoi alta şi apoi alta. Şi în paralel cu asta, realizăm tot design-ul. Am desenat toate creaturile şi mediul înconjurător’. Cele trei filme se vor turna în acelaşi timp în Noua Zeelandă, acolo unde a fost realizată şi o parte a primei pelicule şi vor fi difuzate la interval de un an unul faţă de celălalt. (gandul.info)