Prognoza meteo 5 – 12 martie
Publicat de Cosmin Meca, 4 martie 2015, 15:27
Ca o caracterizare generală: Vremea se va răci și va fi schimbătoare. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.
Distingem 2 intervale de prognoză:
Primul interval 5 – 8 martie 2015 (de joi până duminică, prognoza oficială a CMR Oltenia)
Vremea se va răci și va fi în general închisă. Cerul va fi temporar acoperit. Joi, vineri și sâmbătă, pe arii extinse, vor cădea precipitații sub formă de ploaie, care, în unele intervale (mai ales noaptea) se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Izolat, cantitățile de precipitații vor fi însemnate și vor atinge sau depăși 25 l/mp în 24 de ore. Duminică, precipitațiile se vor diminua și se vor restrânge având caracter local. Vântul va sufla slab până la moderat cu intensificări locale în unele intervale de timp. Temp. Max: 1…+9 grade. Temp. min. -5…+2 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi (4… +9 grade), iar cele mai scăzute în dimineața de luni, 9 martie (-5…0 grade).
Al doilea interval 9 – 12 martie 2015 (de luni până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Vremea va fi apropiată de normalul termic. Cerul va fi temporar noros luni și variabil marți, miercuri și joi. Luni, izolat, vor mai cădea precipitații slabe sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 0…+8 grade. Temp. min. -6…+1 grad. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi (2…+7 grade), iar valorile cele mai scăzute în diminețile de marți și miercuri, 10-11 martie (-6…-1 grad).
În acest intervalul, doar în prima zi se va menţine un regim termic al aerului ușor mai ridicat decât cel normal, apoi scăderea tretptată a temperaturii va determina un regim termic apropiat de normal.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa intre 2…7°C, limite apropiate de normalul perioadei.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite optime, în toată regiunea.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
La culturile de toamnă se vor inregistra reluări lente ale proceselor de creştere şi dezvoltare, în special la începutul intervalului. De asemenea, în zonele depresionare, speciile de câmp şi pomi-viticole se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ.
Orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului, vor înregistra răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă se va afla în faza de înfrunzire (5-12 frunze), pe toate suprafeţele cultivate.
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor menţine starea de repaus vegetativ.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, discuiri etc.) se vor desfăşura în general în bune condiţii.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:
– Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu şi fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
– Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
– Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomi-viticole;
– Efectuarea arăturilor de primăvară şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima urgenţă (borceag, mazăre, lucernă, etc).
Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp.