Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți
Publicat de Cosmin Meca, 25 mai 2015, 07:00
La 25 mai 1979, Etan Patz, în vârstă de șase ani, a dispărut de la domiciliul său din New York și nu a mai fost găsit. Atunci a fost lansată cea mai ampla campanie de căutare a vreunei persoane dispărute. Au fost înălțate baloane spre cer, au fost legate panglici roz în copaci, au fost împânzite orașele cu afișe reprezentând chipul celui dispărut și au fost anunțate recompense fabuloase.
În anul următor, 1980, diferite organizații americane au patronat manifestări în amintirea lui Etan Patz, iar la 25 mai 1983 președintele SUA a declarat ziua de 25 mai „Ziua Națională a Copiilor Dispăruți” – „Missing Children’s Day”.
O astfel de zi a început să fie celebrata în Canada din 1986, la inițiativa Organizației „Copiii dispăruți” și la nivel internațional tot din 1986, la inițiativa Crucii Rosii Internaționale, pe fondul înmulțirii alarmante a cazurilor de dispariții în rândul copiilor.
Prima zi europeană a copiilor dispăruți a fost organizată în 2002 la inițiativa organizatiei britanice „Child Focus”, patronată de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord și a organizatiei olandeze „Vermist”.
Ziua de 25 mai a fost declarată în anul 1983 Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. Nu este o zi de sărbătoare, ci o zi în care se face apel la responsabilitate și solidaritate umană.
Simbolul acestei zile a fost ales floarea de „nu-mă-uita” (Myosotis sylvatica), din pricina numelui ei, dar și din cauza abundenței acesteia în luna mai.
Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți – 25 mai este o zi în care oameni din întreaga lume comemorează copiii dispăruți care și-au găsit drum spre casă, își amintesc de cei care au fost victime ale unor infracțiuni și se continuă eforturile de a găsi pe cei care sunt încă dați dispăruți.
Sursa: interferente.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.