Terenurile unităților de cercetare agricolă nu vor mai fi retrocedate
Publicat de Cosmin Meca, 28 mai 2015, 17:34
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 27 mai, cu 276 de voturi „pentru” și 9 „abțineri”, proiectul legislativ referitor la legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Conform acestui proiect, suprafețele de teren cu destinație agricolă indispensabilă activității de cercetare, dezvoltare, inovare și multiplicării materialului biologic vegetal și animal, de utilitate publică, folosite de Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” și sistemul de cercetare în domeniile agricultură, silvicultură și industrie alimentară sunt exceptate de la demararea procedurilor legale necesare în vederea schimbării regimului juridic. Astfel, aceste terenuri rămân în proprietatea publică a statului și nu mai pot face obiectul retrocedării.
Actul normativ aprobat de deputați a eliminat și prevederile conform cărora institutele, stațiunile de cercetare și instituțiile publice erau obligate să predea Agenției Domeniilor Statului, în termen de 30 de zile de la data publicării Hotarârii Guvernului în Monitorul Oficial al României, terenurile care fac obiectul acesteia.
În locul suprafețelor folosite de ASAS, inițiatorii legii au propus ca foștilor proprietari de terenuri să le fie acordate suprafețe similare din fondul de 400.000 de hectare administrat de ADS.
Noile modificări legislative vor intra în vigoare după ce legea va fi promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial al României.