„Maria Tanase in memoria Craiovei”
Publicat de Cosmin Meca, 5 iunie 2015, 12:14
Maria Tănase a fost, fără doar şi poate, un simbol al culturii româneşti. Ea a rămas în memoria noastră prin vocea sa excepţională, dar şi prin carisma şi frumuseţea deosebită. A adunat de-a lungul vieţii folclorul autentic pe care a reuşit să îl transmită prin cântecele care au făcut-o celebră.
Muzeul Olteniei din Craiova – Secţia de Etnografie, a vernisat la Casa Băniei, cu ocazia Zilelor Municipiului, expoziţia temporară „Maria Tănase în memoria Craiovei”, un proiect cultural dedicat celei ce a rămas în conştiinţa naţională ca Pasărea Măiastră și Regina cântecului românesc.
Demersul cultural al specialiştilor Muzeului Olteniei propune craiovenilor o incursiune în fascinanta colecţie „Maria Tănase”, deţinută de instituţia muzeală craioveană şi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj: costume populare, ţinute de scenă, obiecte personale, bijuterii, documente originale, corespondenţă, fotografii, tablouri, testamentul său – bunuri patrimoniale de o valoare inestimabilă ce au aparţinut marii artiste.
Un patefon şi câteva discuri, vestitul costum popular, purtat în turneele sale artistice, provenit din zona de nord a Olteniei şi datat în anul 1920, un costum de scenă, pălării, un evantai, un şirag din boabe de porumb şi altul din sticlă, scrumiere şi o veche ramă foto îl lasă pe vizitator să descopere, cu surprindere, dar şi cu emoţie, o mică parte din lumea artistei.
Craiovenii i-au arătat dintotdeauna Mariei Tănase o deosebită preţuire. Cea mai convingătoare dovadă este organizarea, încă din anul 1969, sub prestigioasa egidă a numelui său, a unui Festival-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc, a cărui a 23-a ediţie va avea loc în această toamnă. Premergător acestui eveniment, ca şi împlinirii, la 22 iunie 2015, a 52 de ani de la plecarea sa într-o altă lume, Muzeul Olteniei a deschis această amplă expoziţie ce-i este dedicată.
Maria Tănase poate fi redescoperită într-un alt fel, nu numai prin frumuseţea sa şi a cântecului său. “Din păcate, marea artista a fost pagubită de preţuirea pe care o merita”, conchide cu amărăciune dr. Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei.
Expoziţia „Maria Tănase în memoria Craiovei” poate fi vizitată gratuit până la sfârşitul săptămânii şi va rămâne deschisă la Casa Băniei până la toamnă.
A consemnat Simona Lica
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.