Munca zilierilor
Publicat de Cosmin Meca, 16 iunie 2015, 10:21 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:23
Munca zilierilor în România este reglementată de Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, cu modificările și completările ulterioare, ultima fiind prin Legea 18/2014.
Conform actului normativ, zilierii pot să desfășoare activități necalificate ocazionale – pentru care să fie plătiți – pentru persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.
Legea nr. 52/2011 stabilește că „Durata activității ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzător cu opt ore de muncă. Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore„, iar raportul de muncă se stabilește prin acordul de voință al părților, pentru o durată de cel puțin o zi, fără să fie necesară încheierea unui contract individual de muncă. Angajatorii pot să folosească zilieri pentru o perioadă de cel mult 90 de zile într-un singur an calendaristic , care să nu fie consecutive pentru că se cumulează, iar de munca acestora nu poate să beneficieze un terț.
Remunerația zilierilor se stabilește prin negociere directă între părți în cuantum cel puțin la nivelul valorii pe oră a salariului de bază minim brut. De la 1 iulie 2015, o dată cu majorarea salariului minim pe economie, pentru o medie de 170 de ore lucrate pe lună, valoarea minimă salariului va fi de 6,2 lei pe oră, fără să existe o limită maximă. Stabilirea unui cuantum brut orar mai mic decât valoarea pe oră a salariului minim brut este sancționată cu amendă de 10.000 de lei. Durata maximă, zilnică, a programului de lucru este de 12 ore iar plata se face la finalul zilei de lucru sau la finalul perioadei de desfășurare a activității dacă așa s-a stabilit între zilier și beneficiarul lucrărilor. Nerespectarea momentului plății remunerației zilierilor se sancționează cu amendă de 6000 de lei.
Angajatorii sunt obligați la plata impozitului pe venit (16%) datorat pentru activitățile prestate de zilieri iar cei care nu fac acest lucru sunt amendați cu 20.000 de lei și li se interzice folosirea zilierilor. În ceea ce privește contribuțiile sociale, legea prevede că acestea nu sunt datorate nici de angajatori și nici de zilieri, totuși, aceștia din urmă, au posibilitatea de a se asigura, opțional, în sistemele de asigurări publice. Legea mai prevede însă că, „În situația producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea/decesul zilierului, beneficiarul este obligat să asigure cheltuielile necesare îngrijirilor medicale/înmormântării din fonduri proprii, în cazul în care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului”.
Pentru lucrătorii zilieri, minori, Legea nr. 52/2011 prevede că: ”Lucrătorii minori, respectiv minorii în vârstă de cel puțin 15 ani și de cel mult 18 ani desfășoară, ca zilieri, numai activități potrivite cu dezvoltarea lor fizică și cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală și socială, dreptul la educație și nu le este periclitată starea de sănătate”. Minorilor care au între 15 și 16 ani le este permis să lucreze ca zilieri doar dacă primesc, în acest sens, acordul părinților sau al reprezentanților legali.
Domeniile de activitate în care poate fi folosită munca necalificată ocazională sunt stabilite de Legea nr. 52/2011, astfel:
- agricultură, vânătoare și servicii anexe, cu excepția crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradițional și transhumanță – diviziunea 01;
- silvicultură, cu excepția exploatări forestiere – diviziunea 02;
- pescuit și acvacultură – diviziunea 03;
- colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase – clasa 3821 și 3811;
- recuperarea materialelor – grupa 383;
- comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii – grupa 462;
- activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor – grupa 823;
- publicitate – grupa 731;
- activități de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activități suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 și activități de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;
- activități de cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice);
- activități desfășurate în sere, spații verzi, parcuri și grădini zoologice – cod 0141.
- hoteluri și alte facilități de cazare – diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului și Sportului direct sau prin unitățile din subordinea acestuia);
- activități ale bazelor sportive – diviziunea 9311;
- activități ale cluburilor sportive – diviziunea 9312.
Activitățile de manipulare de mărfuri, de curățenie și întreținere pot fi făcute doar în domeniile enumerate mai sus.
Folosirea zilierilor pentru alte activități în afara celor prevăzute de lege este sancționată cu amendă cuprinsă între 10.000 si 20.000 de lei.