Aveti probleme cu rinichii?
Publicat de Cosmin Meca, 9 iulie 2015, 14:00
În această perioadă pepenele este la mare căutare. În zilele călduroase o felie de pepene de la frigider este idelă pentru a ne răcori. Totuşi, seminţele ne cam incomodează.
Ne-am obişnuit să le aruncăm. Nimic mai greşit, spun specialiştii. Seminţele din pepenele roşu sunt o minune pentru rinichii noştri.
Ele conţin zinc, fier, omega 6, proteine şi fibre care se absorb uşor. Pe lângă efectul antioxidant, seminţele consumate ca atare sunt diuretice şi protejează împotriva pietrelor la rinichi. Mai mult, seminţele au cea mai mare concentraţie de licopen comparativ cu oricare altă legumă sau alt fruct proaspăt prevenind astfel infarctul miocardic. Seminţele de pepene mai conţin seleniu, grăsimi esenţiale şi vitamina E, care luptă împotriva radicalilor liberi.
Rețetă
O rețetă bună este să lași sâmburii la uscat, iar apoi să-i macini prin râșnița de cafea. Pulberea obținută poate fi amestecată cu iaurt, cu lapte sau adăugată într-un smothie de fructe.
Seminţele de pepene roşu sunt foarte bogate în proteine, mai exact, în 150 de grame de seminţe uscate sunt 30,6 grame de proteine, respectiv 61% din valoarea zilnică recomandată.
Semințele de lubeniță sunt foarte bogate şi în vitamine din grupul B, fără de care nutrienții din alimente nu pot fi transformate în energie.
Cel mai abundent mineral din sâmburii de lubeniță este magneziul. O cană de sâmburi conține 140% din necesarul zilnic de magneziu. Alte minerale importante pe care le conțin sunt fosfor, fier, potasiu, sodiu, mangan și zinc.
Proteinele din semințele de pepene roşu conțin aminoacizi esențiali, printre care cei mai importanți sunt: arginina, care are capacitatea de a regla tensiunea arterială și de a ameliora suferințele arterelor mici. Semințele conțin și triptofan, acid glutamic și lizină.
Cel mai surprinzător lucru care poate să fie spus despre semințele de pepene verde este cantitatea de grăsimi sănătoase pe care acestea le conțin. În 150 de grame de semințe uscate sunt 51 de grame de grăsimi monosaturate, grăsimi polinesaturate și omega 3 și omega 6.
sursa: frunza-verde.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.