Hoţul,beţivul şi mincinosul, pe zidurile unei biserici din Piteşti
Publicat de Cosmin Meca, 24 iulie 2015, 09:37 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 12:06
Piteştiul este împânzit cu biserici de tot felul, dar unele dintre ele sunt cu adevărat aparte. În această categorie intră şi Biserica „Sfânta Treime” care este monument istoric şi datează din secolul al XVII-lea.
Aceasta se remarcă printr-un stil arhitectural aparte, dar şi prin picturi unicat în Piteşti. Situată la intersecţia străzilor Scoroboaia şi Primăverii, biserica oferă un cadru cucernic, dar în acelaşi timp inspirat parcă din aspectul unor mănăstiri din zone pitoreşti.Chiar la intrarea în biserică sunt picturi murale care atrag imediat atenţia: caznele la care sunt supuse diverse categorii de credincioşi (denumiţi „Femeia care îşi ucide pruncul în pântece”, „Beţivul”, „Curva”, „Hoţul”, „Mincinosul”, „Lacomul”, „Tâlharul”), scara lui Iacob, Purgatoriul, faptele sfinţilor, toate evidenţiate explicit şi fără perdea.
S-a dus vestea că persoanele necăsătorite îşi găsesc sufletul-pereche dacă se roagă la icoanele din biserică, mai ales la icoana Maicii Domnului cu pruncul, descoperită printr-o minune şi aşezată în biserică încă din anul 1930. Biserica mai are şi alte odoare: o evanghelie îmbrăcată în argint şi un potir suflat cu aur sunt cele mai importante.