La târguri și sărbători
Publicat de Cosmin Meca, 3 august 2015, 06:00 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:22
Pentru prevenirea apariției unor toxiinfecții alimentare datorate producerii, depozitării, transportului și valorificării unor produse alimentare destinate consumului uman în alte condiții decât cele stabilite prin legislația din domeniu, având în vedere și condițiile de mediu, ANSVSA recomandă:
Pentru organizatorii de evenimente
– Să solicite de la D.S.V.S.A. județeană, aprobarea pentru funcționarea unor astfel de locații, prin depunerea, cu cel puțin cinci zile înaintea desfășurării evenimentului, un dosar care cuprinde:
a) cerere scrisă (se menționează locul și perioada desfășurării evenimentului, activitatea desfășurată, tipurile de produse supuse comercializării);
b) lista expozanților (împreună cu documentele de autorizare sau de înregistrare sanitar-veterinară și documentele de producător);
c) contract sau un acord cu o firmăde salubrizare în vederea evacuării deșeurilor alimentare sau menajere.
– Organizatorii au obligația să asigure:
1) dotările cu utilaje și echipamente adecvate specifice activității;
2) spații corespunzătoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru păstrarea și expunerea produselor;
3) sursă de apă potabilă;
4) mijloace pentru curățarea și dezinfectarea instrumentelor de lucru;
5) grupuri sanitare și facilități de spălare și uscare a mâinilor atât pentru comercianți, cît și pentru consumatori;
6) spații necesare pentru depozitarea și eliminarea deșeurilor.
Pentru expozanți și producătorii de bunuri alimentare
– Să solicite la D.S.V.S.A. județeană, emiterea documentului de înregistrare, pentru vânzare directă sau, după caz, de vânzare cu amănuntul, documente care stabilesc:
a) numele producătorului, precedat de inițialele V.D. (vânzare directă) sau V.A. (vânzare cu amănuntul);
b) sortimentele și cantitatea de produse care se valorifică;
c) locul de comercializare și aria de distribuție;
– Să posede pe lângă documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de D.S.V.S.A. județeană, actul de indentitate, atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor agricole, carnet de sănătate personală, fișa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate;
– Să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală și vegetală, în timpul obținerii și comercializării;
– Produsele primare de origine animală să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase și să fie manipulate numai de către persoane sănătoase;
– Produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenței;
– Produsele să fie transportate în ambalaje și mijloace de transport autorizate și igienizate;
– Produsele să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise mențiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obținerii, condiții de păstrare și după caz orice alte date necesare informării consumatorului; eticheta se aplică pe ambalajul tradițional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini pentru brânzeturi;
– În cazul produselor tradiționale, să posede certificatul de atestare prin care acestea sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale.