Greu de ocupat
Publicat de Cosmin Meca, 13 august 2015, 10:55
Mai bine de jumătate de an a fost nevoie pentru ca să se ocupe funcțiile de şefi la Inspectoratele şcolare. Şi tot nu au reuşit să ocupe toate posturile. Joi a avut loc ultimul concurs pentru ocuparea celui mai înalt post din cadrul inspectoratelor şcolare, înainte de începerea noului an şcolar. În total 11 din cele 21 de posturi de inspectori şcolari generali s-au ocupat, iar 10 inspectorate au rămas fără şefi.
La prima rundă de probe, din primăvară, candidaţii s-au retras pe ultima sută de metri, iar o parte dintre cei rămaşi au picat, motiv pentru care jumătate din posturile de inspectori şcolari generali au rămas neocupate. Astfel, Ministerul Educaţiei a organizat o a doua rundă pentru ocuparea acestor posturi, rundă care s-a încheiat astăzi. Secretarul de stat pe preuniversitar, Vasile Şalaru, a explicat pentru „Adevărul” că la al doilea concurs pentru ocuparea posturilor de inspector şcolar general s-au ocupat 11 din cele 21 de locuri care rămăseseră vacante în urma primului concurs din primăvară. „În total, au fost 47 de candidaţi pe cele 21 de posturi, cei mai mulţi fiind în judeţele Neamţ şi Constanţa, câte cinci pe loc, apoi în Ilfov unde au fost patru candidaţi pe loc, iar în Bucureşti, Buzău şi Suceava am avut trei candidaţi pe loc. Avem 11 candidaţi admişi şi încă patru candidaţi care au ieşit pe locul doi şi care vor intra pe un post vacant de adjunct, cel mai probabil. Am avut un candidat care nu s-a prezentat, opt candidaţi respinşi şi 23 de candidaţi care s-au retras pe parcursul concursului”, a explicat Şalaru. Candidaţii care s-au retras au făcut asta în momentul în care au văzut că un alt candidat obţinea note mai mari decât ei la probe şi dându-şi seama că nu au cum să câştige, au ales să se retragă, a explicat secretarul de stat. În ceea ce priveşte cele 10 locuri care au rămas neocupate, Şalaru spune că în respectivele judeţe nu s-a întrunit calitatea regătirii şi criteriul competenţei. Nota minimă de trecere a acestui concurs este de 105 puncte din 150.
Cele 10 judeţe unde nu s-au ocupat prin concurs posturile de inspectori şcolari generali. Aici, generalii vor fi numiţi direct de ministrul Educaţiei.
– Bihor
– Buzău
– Caraş-Severin
– Covasna
– Dolj
– Ilfov
– Prahova
– Satu Mare
– Suceava
– Vrancea
Peste jumătate din candidaţi la posturi în Inspectoratele şcolare au picat la examen
În total, 80 din cei 207 candidaţi au câştigat prima rundă de concursuri pentru ocuparea posturilor de inspectori şcolari generali, inspectori şcolari generali adjuncţi şi directori ai caselor corpului didactic, care s-au desfăşurat în perioada 11 martie – 19 mai 2015, de către Ministerului Educaţiei. Candidaţii pentru posturile de inspectori şcolari adjuncţi la cele 42 de inspectorate şcolare din ţară s-au retras în număr mare de la concursurile pentru ocuparea posturilor, înainte sau în timpul desfăşurării probelor. Astfel, în cinci judeţe nici măcar un post de conducere nu a fost ocupat prin concursurile organizate în această primăvară. În 21 de judeţe au fost admişi inspectori şcolari generali cu contract de management, în 20 de judeţe au fost declaraţi admişi 28 de candidaţi pentru posturile de inspectori generali adjuncţi, iar pentru posturile de directori ai caselor corpului didactic au fost declaraţi admişi 31 de candidaţi. În judeţele Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Tulcea şi Sălaj echipele manageriale sunt complete. La polul opus se situează judeţele Arad, Bacău, Harghita, Olt şi Vaslui, unde niciun candidat nu a reuşit să promoveze concursul.
adevarul.ro