Regula celor 5 secunde
Publicat de Cosmin Meca, 15 septembrie 2015, 18:20
De multe ori auzim oameni care au scapat ceva pe jos spunand: „pot sa mananc, ca a stat mai putin de 5 secunde”. Pornind de la acest lucru, dar si de la studii mai vechi, omul de stiinta Paul Dawson, de la Universitatea Clemson, a facut noi teste pentru a afla daca regula chiar se aplica.
Cercetatorul a vrut sa afle in cat timp se transfera bacteriile de pe o suprafata contaminata pe produsele alimentare. Pentru a afla, el a infectat cu Salmonella bucati de gresie, lemn sau covor. Apoi a asezat in zonele respective o bucata de sunca si paine timp de 5, 30 sau 60 de secunde. A repetat totul lasand alimentele acolo timp de 2, 4, 8 si 24 de ore. Apoi a analizat cantitatea de bacterii ransferate pe produsele alimentare.
Paul Dawson a constatat la sfarsitul experimentului ca volumul de bacterii transferate nu depinde de timpul in care s-a aflat alimentul in contact cu suprafata contaminata, ci cat de murdara este zona respectiva.
De asemenea, tipul de suprafata face diferenta. De exemplu, pe covor este cel mai bine sa scapi mancarea, in comparatie cu lemnul sau gresia. In cazul produselor care au fost puse pe covor s-a descoperit ca sub 1% dintre bacterii au fost transferate, spre diferenta de mancarea care a intrat in contact cu lemnul sau gresia, unde procentajul a fost de 48%-70%.
Cercetatorul sustine ca nu exista un risc foarte mare sa te imbolnavesti atunci cand mananci ceva ridicat de pe jos, dar ca acest lucru e posibil daca in locul respectiv exista un microorganism daunator, asa ca mai bine este sa ne spalam pe maini si sa pastram suprafetele din jurul nostru cat mai curate.