Personalitatea zilei: Catrinel Dumitrescu
Publicat de Cosmin Meca, 11 octombrie 2016, 07:02 / actualizat: 11 octombrie 2016, 11:24
Catrinel Dumitrescu este o actriță de teatru și film din România, care joacă la Teatrul Nottara din București. Este profesoară la Universitatea Hyperion din București, Facultatea de Arte, secția Actorie.
Catrinel Dumitrescu s-a nascut pe 11 octombrie 1956 in Braila si este o cunoscuta actrita de teatru si film. Inca eleva fiind, frecventa un cerc de teatru si a fost remarcata de regizorul Tocilescu, pe atunci si el la inceput de drum, care-i ofera rolul de debut in „Svanevit”, de Strindberg, la Teatrul din Braila. Acel spectacol a determinat-o sa dea examen la Institut, si in anul III joaca alaturi de profesorul ei, Octavian Cotescu, la Bulandra, in „Anecdote provinciale”. Avea ca parteneri pe Tamara Buciuceanu Botez, Stefan Banica, Virgil Ogasanu, nume mari ale scenei si filmului romanesc.
A fost casatorita cu actorul Emil Hossu, nas fiindu-le un alt actor celebru, Horatiu Malaele. Au fost un cuplu fericit ce au locuit intr-un apartament la etajul 10 in centrul capitalei, nu au avut copii. Nu si-au dorit niciodata sa fie pe prima pagina a ziarelor, se considerau oameni normali sau, cum le placea sa spuna, „nu suntem interesanti”. S-au întâlnit exact la timpul potrivit, când erau deja la „o oarecare maturitate” si „au încredere unul în celalalt”, dupa cum marturiseau ei însisi.
Timp de zece ani au jucat „Doi pe o banca” de Ghelman, cu sala plina, dar si-au iubit toate rolurile. Împreuna au cochetat cu Televiziunea, prezentand pe un post de Tv o emisiune folclorica, iar din 1992 au fost profesori la Universitatea Hyperion din Bucuresti., Facultatea de Arte, sectia Actorie.
Desi a jucat in destule filme, in niciunul nu a stralucit asa cum o face in teatru pe care ea insasi il apreciaza mai mult.
Actrița Catrinel Dumitrescu a fost decorată la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
Surse: ro.wikipedia.org, cinemagia.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.