Carnea procesata cauzeaza cancer!
Publicat de Cosmin Meca, 27 octombrie 2015, 09:44
Mezeluri precum şunca sau crenvurştii dar şi alte specialităţi din carne procesată sau afumată au fost incluse de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe lista factorilor cancerigeni. Pe aceeaşi listă se găsesc produse precum tutunul, azbestul sau emisiile motoarelor diesel. În raportul prezentat ieri se precizează că riscul bolii creşte odată cu consumul. Cercetătorii spun că nu sunt ferite de riscuri şi alte tipuri de carne precum aşa-numita „carne roşie” sau cea gătită repede pe grătar sau plită. Victor Olsavszky, reprezentatul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii:
Fundaţia Mondială de Cercetare a Cancerului îi sfătuieşte pe oameni să limiteze consumul de carne roşie, cum ar fi cea de vită, de porc sau de miel şi să evite produsele procesate, precum şunca şi salamul. Experţii recomandă limitarea consumului de carne roşie la 500 de grame pe săptămână – greutatea după preparare – adică echivalentul a 5 sau 6 porţii medii de friptură. Persoanele, care mănâncă peste 90 de grame de carne roşie pe zi ar trebui să reducă cantitatea la 70 de grame. De asemenea, se recomandă consumul de alimente ce conţin fibre, cum ar fi cereale integrale, fructe şi legume.