5 noiembrie: Ziua Focurilor de Artificii in Marea Britanie
Publicat de Cosmin Meca, 5 noiembrie 2016, 07:45
Marea Britanie marcheaza astazi „Ziua Focurilor de Artificii”, una dintre cele mai populare sărbători britanice.
Aceasta zi aminteste de eşuarea unui complot din 1605 ,vizând incendierea Parlamentului, atribuita unui grup de catolici. “Ziua focurilor de artificii” se mai numeste si Guy Fawkes Night.
Guy Fawkes s-a nascut in 1570 la Stonegate, York , int-o familie bogata si a fost crescut ca multi copii anglicani protestanti. Tatal sau a murit devreme, iar mama s-a recasatorit cu un barbat catolic. Se crede ca tatal vitreg l-a incurajat pe Guy Fawkes sa se incline spre catolicism. Astfel, la varsta de 16 ani, tanarul si-a schimbat credinta – a devenit catolic. Mai tarziu, el a devenit membrul unei grupari revolutionare catolice din Anglia, implicat in faimosul “Complot al prafului de pusca”. Acesta viza aruncarea in aer a Parlamentului din Londra si astfel uciderea regelui James I si a intregii aristocratii protestante, la data de 5 noiembrie 1605.
Complotul a fost, insa, descoperit si Fawkes arestat pe cand pazea cele 800 kg de pulbere de pusca depozitate in butoaie, in subsolurile Parlamentului. Torturat, el si-a dat in vileag complicii. Astfel pe 31 ianuarie 1606 mai multi participanti la complot au fost judecati la Westminster Hall si, gasiti vinovati, au fost dusi la Old Palace Yard unde au fost spanzurati. Guy Hawkes a scapat de acest sfarsit macabru aruncandu-se de pe esafod si rupandu-si gatul.
Incidentul a generat in Marea Britanie si in unele dintre fostele colonii britanice (Noua Zeelanda, insula Newfoundland, Canada, Bahamas) una dintre cele mai bizare sarbatori – „Noaptea focurilor de artificii”, “Sarbatoarea focurilor de tabara” sau “Sarbatoarea Guy Fawkes” – care celebreaza esecul complotului lui Guy Fawkes, in noaptea dintre 5 si 6 noiembrie, prin aprinderea de uriase ruguri si lansarea de artificii.
In unele regiuni se pregatesc dulciuri speciale pentru aceasta sarbatoare – caramelele focului (Bonfire toffee), placinta cu sirop negru de melasa, mere cu glazura de caramel, cartofi copti la foc.