Spiru Haret – cel mai mare organizator al învăţământului românesc
Publicat de Cosmin Meca, 16 noiembrie 2015, 10:47 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:05
S-a născut în inima Moldovei, în Iașii cei dragi ai lui Creanga și acolo și-a mângâiat neastâmpărul de copil. A întrevăzut de pe atunci, din copilărie, că există lucruri care trebuie schimbate, aliniate vremii, modernizate.
Rob al științei exacte, urmează cursurile universitare la București și în cele din urma, în străinătate, la Paris, unde, în scurta vreme, numele românului Spiru Haret umple academiile și e rostit cu admirație de toți învățații. Examenul de doctor uimește asistenta neobișnuit de numeroasă, iar decanul facultății i se adresează personal, felicitând România că produce și are asemenea talente.
Urcat prin energiile sale active pe piedestalul științei, acolo în luminișul Europei, în Parisul luminilor veșnice, tânărul Haret zăbovea adesea cu gândurile sale asupra vetrei românești, trăia în imaginar viața de acasă, râurile, munții, tot ceea ce însemna, pentru el, dorul de casă.
Devenit om de știință și respectat deopotrivă în interiorul și exteriorul granițelor noastre, Spiru Haret aprofundează ceea ce el însuși numește „rănile rămase din trecutul amar de jaf, de nedreptate, de neînțelegerea rostului marei vieți naționale, rănile, care împuținează puterile trupești ale neamului și-i slăbesc avânturile sufletești”; să le cunoască pentru a le putea lecui și tămădui.
[jwplayer mediaid=”181943″]