Locurile in care s-a filmat Star Wars vor atrage mai multi turisti in 2016
Publicat de Cosmin Meca, 21 decembrie 2015, 15:01
Anul 2016 este pe cale să transforme câteva destinaţii în care au fost filmate scene din film în puncte de atracţie turistică, potrivit The Telegraph, care a întocmit o listă cu 20 de locaţii care apar de-a lungul timpului în îndrăgita saga şi care, cu siguranţă, se vor bucura de mai multă atenţie.
O creştere semnificativă a turismului este aşteptată în Irlanda, mai ales în zona sălbaticelor Insule Skellig, descrise de George Bernard Shaw drept „un loc incredibil, imposibil, nebun”. Pe una dintre aceste insule, Skellig Michael, se află ruinele unei mănăstiri din secolul 6. Accesul pe mare este destul de dificil şi se poate face doar vara, atunci când vremea este favorabilă, iar locurile sunt limitate, ceea ce face aventura cu atât mai fermecătoare.
În Islanda s-au filmat zeci de filme de succes de la Hollywood, printre care Interstellar, Noe şi Prometeu, iar cel mai recent Războiul Stelelor: Trezirea Forţei. Locul exact al filmărilor nu a fost dezvăluit, dar site-ul IMDb afirmă că este vorba de Lacul Mývatn şi de vulcanul Krafla. Mare parte din această insulă pare desprinsă din altă lume, de la câmpiile întinse de lavă pietrificată, până la nisipurile întunecate.
O pădure din comitatul Gloucestershire (Regatul Unit) numită Puzzlewood (Forest of Dean) este un labirint de basm, cu potecile sale mărginite de pietre acoperite de muşchi verde şi lianele răsucite ale arborilor Yew, care în film reprezintă planeta Endor pe care trăieşte rasa Ewok. Locaţia a mai apărut şi în filmele Doctor Who, Merlin şi Atlantis.
În noul film „Războiul Stelelor: Trezirea Forţei” apar şi peisaje din deşertul aflat în apropierea oraşului Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite, dar şi din New Mexico, California şi unele regiui din Scoţia. Cei care doresc să viziteze deşertul Empty Quarter (foto) trebuie să ajungă în oaza Qasr Al Sarab, un resort de 5 miliarde de dolari, care apare ca un miraj în mijlocul dunelor cu nisipuri mişcătoare.
Probabil cea mai celebră locaţie de filmare din „Războiul Stelelor” este Tunisia, ţară al cărei decor reprezintă planeta Tatooine, locul natal al lui Luke Skywalker. Din nefericire, ameninţarea teroristă transformă în prezent acest loc într-o destinaţie periculoasă pentru turişti. Casa lui Luke din „Războiul stelelor – Episodul IV: O nouă speranţă”, unde locuieşte cu mătuşa şi unchiul său, este o locuinţă tradiţională din oraşul berber Matmata. Scenele de interior au fost filmate în curtea interioară a Hotelului Sidi Driss, unde se păstrează şi acum câteva decoruri murale din film.
Scenele exterioare din „Episodul IV: O nouă speranţă” au fost filmate la nord-vest de oraşul Matmata, în zona unor exploatări de sare de lângă lacul tunisian Chott el Jerid. În „Episodul III: Răzbunarea Sith” apare, de asemenea, această locaţie.
Marea Dună aflată la vest de Naftah, în apropierea graniţei dintre Tunisia şi Algeria, este locul unde C3PO şi R2D2 se rătăcesc şi dau peste scheletul unui „dragon krayt”.
Regiunea Sidi Bouhlel din apropierea oraşului Tozeur, cunoscută acum drept „Canionul Star Wars” apare foarte des în „Episodul IV: O nouă speranţă” şi în „Episodul I: Ameninţarea fantomei”
Mos Eisley, locul unde Luke şi Obi-Wan îi întâlnesc pe Han Solo şi Chewbacca, se numeşte de fapt Ajim şi se află pe Insula Djerba. Exteriorul casei lui Obi-Wan este de fapt o moschee. Barul în formă de dom unde cântau Figrin D’an şi The Modal Nodes poate fi încă remarcat.
Parcul Naţional „Death Valley” (Valea Morţii) din California, cea mai aridă zonă din America de Nord, a fost şi el folosit pentru a reprezenta planeta Tatooine. Punctul de observaţie numit „Dante’s View” apare în „Episodul IV: O nouă speranţă” ca punct de panoramă pentru Mos Eisley.
În filmul din 1977, complexul de temple mayaşe de la Tikal, Guatemala şi jungla din împrejurimi a fost locaţia care a reprezentat baza Rebelilor de pe Yavin IV.
Hoth, o planetă îngheţată care apare în „Episodul V: Imperiul contraatacă” este de fapt gheţarul Hardangerjøkulen de lângă Finse, Norvegia. Nu sunt drumuri către Finse, dar aici se află una dintre gările situate la cea mai mare altitudine din Europa. Trenurile care leagă Oslo de Bergen opresc aici.
Mare parte din „Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi” a fost filmat în Statele Unite. Valea Buttercup din deşertul Yuma este locul unde a fost construită nava personajului Jabba the Hutt. Arborii locuiţi de pe Endor sunt de fapt sequoia uriaşi din California, care ajung la înălţimi de peste 100 de metri.
Pentru „Episodul I: Ameninţarea fantomei” filmările s-au făcut din nou în Tunisia, amplasamentul pentru planeta Tatooine. Ksar Ouled Soltane, un grânar fortificat construit de berberi, aflat la circa 20 de kilometri sud de un oraş numit în realitate chiar Tataouine, reprezintă un cartier al sclavilor din Mos Espa, unde a copilărit personajul Anakin Skywalker.
Qui-Gonn Jinn şi Darth Maul se luptă pe Onk Jemal, o formaţiune stâncoasă din deşertul din apropiere de Tozeur, Tunisia.
Mai târziu, acţiunea se mută în Palatul Regal din Naboo, mai precis Palatul Caserta, o fostă reşedinţă regală a dinastiei Bourbon din Napoli. Aflat în patrimoniul UNESCO din 1997, palatul a fost construit pentru a concura Versailles-ul şi a fost cu adevărat epic ca stil şi dimensiuni. În urmă cu câţiva ani, însă, mai multe reportaje relatau despre căderea sa în ruină.
Peisaje din Italia au apărut în „Episodul II: Atacul clonelor” şi „Episodul III: Răzbunarea Sith”. Nunta personajelor Anakin şi Padmé are loc la Villa del Balbianello, pe malul Lacului Como. Vila este deschisă publicului între lunile martie şi noiembrie şi a apărut şi în filmul Casino Royale, cu Daniel Craig.
În „Episodul III: Răzbunarea Sith”, Anankin a fost rănit pe unul din versanţii vulcanului Etna din Sicilia.
Anumite scene din „Episodul V: Imperiul contraatacă” au fost filmate în Sevilla. Apare Palaçio Español, piaţa centrală a oraşului şi un canal traversat de poduri, locuri pe unde se plimbă Anakin şi Padmé.
Pentru „Episodul III: Răzbunarea Sith” filmările s-au făcut pentru prima dată în Asia. Superbele formaţiuni muntoase din calcar de lângă oraşul Guilin (sudul Chinei) reprezintă planeta Kashyyyk a rasei Wookiee.
Stâncile calcaroase din Golful Phang Nga, din apropiere de Phuket, Thailanda apar de asemenea în film. Fanii James Bond vor recunoaşte şi ei superbul piesaj care a apărut în 1974 în „Omul cu arma de aur”
O altă locaţie din seria Bond va apărea mai târziu în „Războiul Stelelor”. Alpii Bernezi din apropiere de Grindelwald, Elveţia, reprezintă Munţii Alderaan. Aceştia mai pot fi văzuţi şi în filmul „În slujba Majestăţii Sale” cu James Bond din 1969.
Ultima şi poate cea mai dispreţuită locaţie din „Războiul Stelelor”: Pădurea Whippendell de lângă Watford, Marea Britanie. Locul unde a apărut pentru prima dată Jar Jar Binks, personajul cel mai puţin îndrăgit din istoria filmului.
sursa: rador.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.