Îți ia gura foc? Bea lapte!
Publicat de Cosmin Meca, 25 decembrie 2015, 20:27 / actualizat: 29 decembrie 2015, 22:23
Consumatorii de mâncăruri condimentate din belșug sau foarte picante știu foarte bine ce înseamnă „să-ţi ia gura foc”. Dacă vă aflați într-o asemenea situație, apelați cu încredere la…lapte.
Compusul chimic, care este responsabil de senzația destul de neplăcută, se numește capsaicină și este prezent de obicei în ardeiul iute dar și în piper. Capsaicina stimulează papilele gustative, receptorii de pe limbă, care, la rândul lor, transmit către creier semnale neuronale avertizându-l că am mâncat ceva nepotrivit. În urma semnalelor primite creierul declanşează anumite reacţii, cum ar fi lacrimile sau un sentiment de căldură intensă, iar toate acestea stimulează senzaţia de sete.
Este indicat să se stingă ”focul” produs de iuțeală cu lapte deoarece substanțele non-polare, cum este capsaicina, se dizolvă cu alte substanțe non-polare, cum este laptele. Consumul de apă va intensifica senzația de arsura din gură pentru că apa, fiind o substanță polară, doar va raspândi capsaicina la nivelul cavității bucale.